Ei trebuchet in Makkum ideaal project voor technische scholen


Uitdaging voor techneuten en hobbyisten om een werkende trebuchet te ontwerpen en bouwen en deze in de praktijk te toetsen.

MAKKUM, Friesland, 20110304 -- De organisatie van het Open Nederlands Kampioenschap Eiwerpen, dat op zaterdag 9 juli in Makkum wordt gehouden, heeft definitief het ei trebuchet toegevoegd aan het programma. Met name de technische scholen worden uitgenodigd om daaraan deel te nemen, omdat het bouwen van een goed functionerende eiwerper een bijzonder interessante uitdaging is voor jongeren, die een dergelijke opleiding volgen.

Een trebuchet of slingerarm is van oorsprong een middeleeuws wapen. Het schiettuig was bedoeld om projectielen tegen of over vestingmuren te schieten. Onder projectielen werden in die dagen overigens niet zelden karkassen van aan ziekten overleden dieren of mensen aangemerkt. Een goed gemikt schot vergiftigde de vijandelijke waterput en verspreidde ziekten als de pest binnen de muren. Bij de Open NK Eiwerpen gelden andere regels, zowel voor de bouw als voor de toepassing tijdens de wedstrijden.

De  inschrijvingen voor het evenement lopen reeds gestaag binnen. Via de site www.eiwerpen.nl kan alle relevante informatie worden verkregen, inclusief een inschrijfformulier voor de verschillende onderdelen. Nu al is zeker, dat een delegatie van de World Egg Throwing Federation acte de présence zal geven en is er al belangstelling getoond vanuit Engeland, Australië, Duitsland, Roemenië, Polen en België. Zij zullen strijden om de eer in vier disciplines. Naast ei trebuchet zijn dat het traditionele afstandwerpen voor paren, de Eistafette en het Russisch Ei Roulette.

Makkum, 4 maart 2011

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de Stichting Open NK Eiwerpen

Frans van Egmond, voorzitter
06 2250 8613
www.eiwerpen.nl