Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 08-07-2011

Radio
TROS KAMERBREED
Uitzending zaterdag 09 juli
Radio 1 - 11.04 uur

ASIEL-EN IMMIGRATIEPROBLEMATIEK

Zaterdag 9 juli is minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel te gast in TROS KAMERBREED. Het kabinet is met reces en Kees Boonman en Margriet Vroomans blikken met hem terug op zijn eerste jaar als minister.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het asiel- en migratiebeleid streng maar rechtvaardig moet zijn. Dat betekent volgens de regering, daarin gesteund door gedoogpartner PVV, dat de immigratie teruggedrongen moet worden- vooral van migranten met weinig perspectief. Voor asielzoekers die economische migranten blijken te zijn, is geen plek in Nederland. Het asiel-en migratiebeleid roept al jarenlang heftige reacties op in de samenleving; het is óf te slap óf juist te streng. En zodra een vluchteling een gezicht krijgt, zoals bijvoorbeeld de Afghaanse Sahar, lopen de emoties nog verder op. Zelfs mensen die voor een streng asielbeleid zijn, willen vaak voor dat ene gezin, of die ene briljante student, een uitzondering maken.

Gerd Leers vertelt hoe hij met deze tegengestelde geluiden omgaat en hoe hij de asiel-en immigratieproblematiek beheersbaar probeert te maken. Zo wil het kabinet het terugkeer-en uitzetbeleid aanscherpen en illegaal verblijf strafbaar stellen. Hoe gaat hij dit voor elkaar krijgen, ook in het licht van Europese afspraken?

Voor meer informatie: www.troskamerbreed.nl.