Gemeente Zaanstad

08-07-2011

Kinderopvang Zaanstad veilig en van goede kwaliteit Gemeente publiceert jaarverslag toezicht en handhaving Wet kinderopvang 2010

Zaanstad publiceert het Jaarverslag toezicht en handhaving Wet kinderopvang 2010. Uit het aantal geïnspecteerde kindercentra in 2010 is gebleken dat de kinderopvang in Zaanstad veilig is en van goede kwaliteit.

Jaarlijks inspecteert de GGD de instellingen (kindercentra) die kinderopvang verzorgen. Er is een aantal overtredingen geconstateerd bij verschillende kindercentra. Het gaat hierbij met name om het ontbreken of niet volledig actueel hebben van protocollen of inventarisaties. Onder toezicht van de sector Handhaving zijn deze overtredingen rechtgezet. In geen enkele situatie is sprake geweest van een onveilige situatie.

Handhaving inspecteert jaarlijks alle kindercentra, gastouderbureaus en voorzieningen voor gastouderopvang, conform de wet Kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen. In 2010 dienden ook alle gastouders geregistreerd en gecontroleerd te worden.

Vanwege de tijdsinvestering die met de registratie van de gastouders gepaard ging en de bijbehorende inspecties door de GGD, heeft het ministerie besloten dat gemeenten in 2010 gebruik mochten maken van de versobering/maatwerk regeling. Deze regeling hield in dat kindercentra die in 2009 op kernwaarden een voldoende scoorden, in 2010 niet geïnspecteerd hoefden te worden. De kindercentra die in 2009 op kernpunten voldoende scoren zijn echter allemaal begin 2011 gecontroleerd. Alle peuterspeelzalen zullen voor eind 2012 worden geïnspecteerd.