Watersportverbond - KNWV

Schmitter en Rademaker goud en zilver op WK IFDS

vrijdag 8 juli 2011

Zonder in actie te komen pakten de Nederlandse Paralympische zeilers goud en zilver op het wereldkampioenschap IFSD in de 2.4mR klasse.

Thierry Schmitter was de hele week in goede vorm. Met veel wind nam hij afstand van zijn tegenstanders, maar ook in licht weer liet hij zien de beste van de wereld te zijn. Andre Rademaker eindigde net achter zijn trainingspartner in het algemeen klassement. (Foto's: Paul Wyeth)

De Sonar-zeilers Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen eindigden als zevende in hun klasse. Het trio had meer van dit wereldkampioenschap verwacht.

Thierry Schmitter zei:
"Het is echt bijzonder om voor de derde keer de wereldtitel te winnen. Ik ben trots. Het was een spektakel geweest als we vandaag gevaren hadden. Maar er stond 25 tot 30 knopen wind dus ik snap het wel dat ze het hebben afgeblazen.â
âHet is leuk dat je sparringpartner tweede wordt, dan weet je dat je de goede partner hebt. Nu samen verder trainen. Wij vinden het super leuk varen met veel wind en dat kunnen wij goed en wij maken er een mooie show van. Dit zijn de weeromstandigheden waar wij de 2.4 kunnen laten planeren. Het verschil tussen Andre en mij was 12 punten. Het is goed dat hij een hele tactiek had bedacht om mij te verslaan, zo worden we allemaal scherper en geconcentreerder."

Andre Rademaker:
"Gisteren was een superdag, dat was de aanval. Jammer dat er vandaag niet gevaren is en dat ik het niet heb kunnen afmaken. Ik ben heel erg blij met die zilveren plak. De organisatie vindt dat het te hard waait, maar Thierry en ik vinden dat er gewoon gevaren had moeten worden. Ik had een tactiek in gedachte. Maar ik ben echt heel blij, ook voor Thierry. Ik had Thierry nog graag willen pakken. Heb een slechte nacht gehad, want ik heb liggen bedenken hoe ik het voor elkaar zou kunnen krijgen om die Schmitter achter me te houden. De laatste race had het compleet kunnen maken. Ook al had ik verloren, we hadden het uit kunnen vechten tot op het eind."
Mischa Rossen:
"Het is van de week heel erg slecht gelopen. We zijn met hoge
verwachtingen hier naar toe gegaan en zijn als 7de geëindigd. Redelijk treurig. Het wilde allemaal net niet, net te weinig, net te laat. Het kwam niet bij elkaar zoals in andere wedstrijden. Waaraan het ligt moeten we rustig gaan evalueren.â

Udo Hessels:
"De 7de plek is niet echt waar we voor kwamen. Het was in ieder geval niet ons toernooi. Het afgelopen jaar is het ook wel heel succesvol geweest. Uit het niets weer helemaal aan de top en misschien hebben we dit ook wel nodig om weer sterker te worden. Terug naar de basis en daarna weer hard varen."