Ministerie van Defensie

Honden speuren met camera naar bommen

8 juli 2011, 16.05 uur

Een explosievenspeurhond ligt op het gras met een camera op zijn kop. Foto: ministeire van Defensie De hondenschool van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht Vliegbasis Woensdrecht heeft een nieuw hulpmiddel om explosieven makkelijker op te sporen. Door een camera op de kop van de speurhond te bevestigen kan deze zelfstandig explosieven vinden.

De hondengeleider volgt met een draagbaar videoscherm de zoekactie op afstand. De coördinator van de opleiding in Woensdrecht is positief over de resultaten: "Het samenspel tussen mens, dier en technologie leidt tot een professionele opsporing van explosieven die het leven van mensen waar ook ter wereld bedreigen. De ontwikkeling van de opleiding op basis van onze kennis en ervaring in het uitzendgebied leidt tot goede resultaten."

Afghanistan

Een instructeur staat op zijn knieën naast zijn speurhond. Foto: ministerie van Defensie

Nederlandse instructeurs hebben tijdens de Nederlandse missie in Afghanistan de explosievenspeurhondenteams begeleid en de opleiding in Nederland ontworpen. De zogenoemde Route Overwatch Search Dog (ROSD)-opleiding van defensie is ondergebracht bij het 130 squadron van de KMSL op Vliegbasis Woensdrecht. Nederland zette tijdens de missie in Afghanistan 2 jaar zogenoemde Explosives Detection Dogs (EDD) in tegen geïmproviseerde explosieven. De speurhonden ondersteunden de troepen met het opsporen van explosieven in gebouwen, voertuigen en op personen.

Belgische collega's

Belgische speurhondeninstructeurs hebben donderdag en vrijdag een bezoek gebracht aan de hondenschool in Woensdrecht en kennis gemaakt met de nieuwe technologische ontwikkelingen. In februari dit jaar ondersteunden 2 Nederlandse luchtmachtinstructeurs de opleiding voor de ROSD-teams in België.