KRO

Lucille Werner in KRO De Wandeling: Je kunt ook trots zijn op je handicap!

Uitzenddatum: 10/07/2011

Lingo-presentator Lucille Werner (43) is de enige Nederlandse presentatrice met een zichtbare handicap. Na jaren haar handicap achter haar desk verborgen te hebben gehouden, maakt ze haar opvallende loopje nu dagelijks bewust op televisie. Met hart en ziel zet ze zich in voor de beeldvorming over mensen met een handicap. "Wat ik doe is iedere keer de kijkers uitdagen om anders naar mensen met een handicap te kijken. Als mensen met talenten en mogelijkheden. En bij mensen met een handicap zie ik nog te vaak dat het een frustratie is. Terwijl je er ook trots op kunt zijn: Dit ben ik!" In KRO De Wandeling van vrijdag 22 april wandelt Hella van der Wijst met deze vrouw met een missie.

Door zuurstoftekort bij de geboorte loopt Lucille een hersenbeschadiging op. Hierdoor heeft ze een andere manier van lopen en een slecht evenwicht. "Artsen hadden tegen mijn ouders gezegd: Geef haar maar een extra grote pop, want dat wordt nooit wat in het leven. In die tijd was het ook zo dat als je geboren werd met een handicap, dan was je een `ongelukkig kind'. Iedereen zegt tegen iemand die zwanger is: Als het maar gezond is. Maar voor mij zou het zijn: Als het maar gelukkig is. Je kunt namelijk ook gelukkig zijn met een wat ongezonder lichaam."
Lucille is geen gemakkelijke leerling. "Ik was de clown van de klas. Mensen moesten om me lachen en me vooral niet zielig vinden." Al jong weet Lucille dat ze bekend wil worden. "In kroegen stond ik altijd op kratjes te zingen. Ik vestigde de aandacht op heel andere dingen dan mijn handicap. Ik kleedde me als Madonna in Concert." Als Lucille 21 jaar is pleegt haar vader zelfmoord. Het leven was voor hem geestelijk zwaar, toch kwam zijn dood voor Lucille plotseling. "Voordat mijn vader, die zoveel van zijn gezin hield, dit doet, dan moet je wel heel erg eraan toe zijn. Het heeft me gevormd in de zin van: Pluk de dag en leef het alsof het je laatste is. En neem de regie in eigen handen, maak er wat van." Op haar 26^ste maakt ze haar presentatiedebuut bij Shownieuws en vanaf 2005 is ze voor de TROS het gezicht van Lingo.

Vorig jaar werd Lucille benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar inzet om de beeldvorming rondom mensen met een handicap te veranderen. "Mensen met een handicap hebben nooit geleerd om op de barricade te staan. Zoals homoseksuelen die een Gay Pride hebben en trots zijn op hun homo-zijn. Met trots in een rolstoel zitten, dat zou wat meer moeten gebeuren. Het hebben van een handicap maakt je niet bij voorbaat kansloos. Je bent niet incompleet of onvolwaardig. Dat beeld moet veranderen. Ik denk dat voor het vinden van geluk voor iedereen dezelfde regels gelden."

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

KRO De Wandeling, zondag 10 juli om 09:10 uur bij de KRO op Nederland 2