KRO

KRO Brandpunt over de afluisterpraktijken van de Britse zondagskrant

Uitzenddatum: 10/07/2011

Aanstaande zondag (10 juli, 22.15 uur, Nederland 2) spreekt KRO Brandpunt met een oud-medewerker van News of the World, de zondagskrant van Engeland. Hij doet een boekje open over de omstreden afluisterpraktijken van de krant. Verder in deze uitzending een reportage over Zuid-Sudan waar voormalig kindsoldaten terugkeren om te helpen bij de opbouw van het nieuwe land. Tot slot in deze uitzending duikt KRO Brandpunt in de magische wereld van het rondtrekkende circus.

De Britse beerput
News of the World, de best verkopende zondagskrant van Engeland, is verwikkeld in een alomvattende afluisterzaak. De krant kraakte de voicemails van een vermoord tienermeisje, nabestaanden van omgekomen soldaten en van duizenden Britse sterren. Het schandaal spreidt zich als een olievlek uit over de samenleving: omgekochte politieagenten, duistere privédetectives en machtige mediamagnaten. De Britse premier noemt de praktijken walgelijk en heeft een onderzoek aangekondigd. Wouter Kurpershoek spreekt in Londen met een oud-medewerker van News of the World. Die doet een boekje open over de omstreden werkwijzen van zijn voormalige broodheer.

Afrika's hoop
Dit weekend wordt het 193^e land van de wereld geboren: in Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan, wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. Het land werd tussen 1983 en 2005 verscheurd door een burgeroorlog. Massamoorden en miljoenen vluchtelingen waren het gevolg. Door de bloedige geschiedenis wilde het volk niet als één natie verder. Maar er is hoop. De kindsoldaten van toen keren van over de hele wereld terug om te helpen bij de opbouw van het nieuwe land. Aart Zeeman spreekt met de Nederlander Kon Kelei, rapper Lam Tungwar en Valentino Achak Deng van de autobiografie Wat is de Wat? Zezijn vastbesloten om er een vredig en democratisch land van te maken.

Hooggeëerd Publiek
In een wereld vol met high-tech amusement is het voor veel circussen moeilijk om het hoofd boven water te houden. Alleen de hele grote of de creatieve weten te overleven. Het Magic Circus van directeur Maurice Veldkamp is een voorbeeld van zo'n kleine overlever. Ooit was Veldkamp journalist, tot hij in 1987 een opmerkelijk besluit nam: hij startte een eigen circus. Zijn omgeving verklaarde hem voor gek. Niemand zag meer toekomst in de wereld van het variété. Wie zat er nog te wachten op dompteurs, clowns en acrobaten? Maar het Magic Circus is er nog altijd en het hooggeëerd publiek weet de tent nog steeds te vinden. Fons de Poel duikt onder in de magische wereld van het rondtrekkend vermaak.

KRO Brandpunt, zondag 10 juli, 22.15 uur, Nederland 2