Ingezonden persbericht


Zondag 10 juli, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 20 euro / 15 euro

Igor Roma (piano) (Italie)

met werk van Franz Liszt

Op pianistisch gebied is er op wereldschaal sprake van een soort eredivisie en Igor Roma hoort daar absoluut toe. Dat deze Italiaanse wereldpianist met een zekere regelmaat woonachtig is in het Zuiden van Nederland, maakt hem zo ongeveer tot iemand van beneden de rivieren, hetgeen het boeken overigens aanzienlijk vergemakkelijkt., maar dit terzijde.

Roma studeerde in Imola en Vicenza o.a. bij Lazar Berman, waarna hij in 1996 het driejaarlijkse de Internationale Franz Liszt Competitie won te Utrecht, met een zodanige overmaat aan overtuigingskracht, dat de andere twee finalisten uiteindelijk een gezamenlijke derde prijs toegekend kregen.

Daarmee begon Roma's uiterst succesvolle internationale carrière, die hem over de hele wereld bracht, van Spanje tot China, waarin hij samen werkte met vermaarde dirigenten als Philippe Herreweghe, Roberto Benzi, Reinbert de Leeuw en Jaap van Zweden, niet de minste symfonie-orkesten, van die van Rotterdam tot die van Hong Kong, maar hij was ook actief in kamermuziekbezettingen, onder meer met het Brodsky en het Danel Quartet en met collegae als Bart Schneeman en Quirine Viersen.

Recentelijk zijn vooral zijn piano-duetten met mede-Liszt-concourswinnaar Enrico Pace opmerkelijk te noemen, en in het verlengde daarvan de muzikale uiteenzettingen met vermoedelijk Nederlands beste jazz-pianist, Harmen Fraanje, als zodanig ook in 'Vrije Geluiden' te beluisteren geweest.

Roma is ook qua repertoire hoogst veelzijdig, het is niet enkel Liszt wat de klok slaat, maar er wordt ook werk van Bach, Messiaen, Szymanowski, Kurtag en vele anderen gespeeld, benevens op geheel eigen wijze geïmproviseerde muziek.

In Veere is het echter wel degelijk Liszt wat de klok slaat, en dat is bepaald geen beproeving.

Zondag 17 juli, 15.30 uur

Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere

Entree: 20 euro / 15 euro

Trio Paolo Giacometti / Xenia Jankovic / Candida Thompson (Italie/Servie/UK)

met piano-trio's van Beethoven, Schumann en Schubert

Heifetz-Rubinstein-Piatigorsky..........Pressler-Hope-Meneses.........wie volgt?

Dit trio wellicht, dat was althans de algemene indruk na hun eerste optreden vorig jaar in Amsterdam. Als iemand in de voetsporen zou kunnen treden van de allergrootste trio-spelers ter wereld, dan zijn het deze musici wel, die inmiddels hun strepen wel verdiend hebben, als solist zowel als kamermusicus.

De Servisch-Russiche celliste Xenia Jankovic werkte samen met zulke grootheden als Sandor Vegh, Görgy Sebök, Gidon Kremer en Andras Schiff.

Violiste Candida Thompson kennen we sinds 2003 als artistiek leider van Amsterdam Sinfonietta en het is ook onder haar leiding uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende kamerorkesten ter wereld, vaak in samenwerking met grootheden als Murray Perahia, Thomas Hampson, Maxim Vengerov en Gidon Kremer.

De Italiaanse Nederlander Paolo Giacometti kennen we ook als groot solist op zowel moderne als op historische instrumenten en van talloze c.d.-opnames, waarvan die met werk van Rossini met een Edison bekroond is. Als kamermusicus werkte hij samen met Pieter Wispelwey, Emmy Verhey, Bart Schneemann en Janine Jansen.

Men kan hier rustig van een super-groep spreken, zou dat niet zo'n negatieve dan wel oubollige bijklank hebben.




Ingezonden persbericht