Ingezonden persbericht


GroenLinks Deventer

B&W over GroenLinks-voorstel zonnecentrale A1 : "prima idee"

Op 19 juni jl. heeft GroenLinks het college van Burgemeester en wethouders voorgesteld om bij de verbreding van de A1 een geluidwal aan te leggen waar ook zonnepanelen op kunnen worden aangelegd. De geluidwal is waarschijnlijk nodig om de geluidsoverlast bij de woongebieden Colmschate en Bathmen binnen de perken te houden. Op 8 juli heeft het college positief geantwoord:
" Het college is bereid om in het vervolgtraject na te laten gaan of een eventueel te realiseren geluidswal of -scherm langs de A1, onder meer door optimalisatie van de hellinghoek, geschikt gemaakt kan worden voor zonne-energie."
Raadslid Tjeerd van der Meulen: "Het is de eerste stap naar de eerste Deventer zonnecentrale, één van de noodzakelijke ingrediënten voor een duurzaam Deventer."

Op 14 juni jl. maakte de Minister van Milieu en Infrastructuur bekend dat zij de A1 wil verbreden naar een 3- en 4 baansweg in 2016. De verbreding van de A1 heeft grote milieugevolgen; luchtverontreiniging (onder andere fijn stof) en geluidhinder zullen toenemen. De A1 doorkruist een groot deel van het grondgebied van Deventer en de bewoners van Colmschate, het buitengebied en Bathmen zullen gevolgen van dit plan ondervinden. Deze gebieden ondervinden nu ook al overlast vanwege onder andere spoorweglawaai. De gemeente Deventer heeft al in 2009 al aangegeven dat de leefkwaliteit in deze gebieden onder druk staat.

GroenLinks wilde graag van het college weten of zij inzicht heeft in de actuele milieukwaliteit en de gevolgen van een verbreding en heeft aangegeven dat een geluidwal of geluidscherm een effectieve maatregel kan zijn om de gevolgen te compenseren. Een geluidwal/scherm biedt ook kansen voor de aanleg van zonnepanelen. In de beantwoording van 8 juli geeft het college aan dat het "een prima idee" te vinden maar dat het op dit moment financieel niet haalbaar is. Het college is echter wel bereid om in het vervolgtraject na te gaan of het mogelijk is om de eventuele wal geschikt te maken voor zonne-energie. Tjeerd van der Meulen vindt het positieve antwoord een eerste stap om een groter aandeel duurzame energie in Deventer te verkrijgen: "de zon is naast de wind een oneindige bron van energie; het raakt nooit op en maakt ons minder afhankelijk van vervuilende fossiele brandstoffen en gevaarlijke kernenergie. Door nu met de planontwikkeling hier al rekening mee te houden, is de eerste stap gezet naar zonnekracht in Deventer".

Met de juiste maatregelen kunnen de milieugevolgen voor bewoners worden voorkomen terwijl tegelijkertijd een bijdrage wordt geleverd aan een schone energie-opwekking, zonder emissies naar de lucht en zonder gebruik te maken van fossiele of nucleaire brandstoffen. Zonne-energie is - naast windenergie en biogas ­ noodzakelijk in Deventer.