Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

Jong Oranje Europees Kampioen Honkbal

Jong Oranje is met overmacht Europees Kampioen geworden. In de finale versloeg de ploeg van Erik de Bruin Tsjechie met 10-4. Na drie innings stond het al 8-0. In de tweede inning scoorde Oranje al drie keer door honkslagen van Dillon True, Brennan Nijhof en Stijn van der Meer. In de derde inning komt Nederland vijf keer over de thuisplaat door honkslagen van Dillon True, Ian Delamarre, Brennan Nijhof en Bayron Cornelisse. Tsjechie komt dan nog wel terug tot 8-2. Maar Nederland maakt het af in de achtste inning. Honkslagen van Bayron Cornelisse en Rachid Engelhardt zorgen voor een onoverbrugbare achterstand voor de Tsjechen. Het duel eindigt na 9 innings in 10-4.

Eigenlijk heeft Jong Oranje het niet moeilijk gehad tijdens het EK. Bijna elke wedstrijd die gespeeld werd in het Spaanse Gijon werd met overmacht gewonnen. De eerste wedstrijd al startten de beloftes met een 10-0 overwinning op de latere finalist. Startend werper Robin Schel maakte dat duel grote indruk. Met vijf keer drieslag, twee keer vier wijd en slechts drie hits tegen was de 18-jarige Schel heer en meester in de 20 slagbeurten die Tsjechië toekwam. In de achtste inning werd het tijd de solide opgebouwde voorsprong van 6 - 0 verder uit te breiden. Uit vier hits werden evenzoveel runs gescoord.

Twee dagen later wachtte Frankrijk. Maar ook dat team vormde geen probleem voor Jong Oranje. Startend werper Ian Delamarre hield de thuisplaat gesloten gedurende zijn zeven innings, stuurde drie spelers met drieslag terug naar de dugout en liet niemand met vier wijd op de honken komen. Uitblinker in deze wedstrijd was zonder twijfel korte stop Stijn van de Meer met vier honkslagen uit vijf slagbeurten.

De enige wedstrijd die niet eindigde in ruime cijfers was het duel tegen gastland Spanje. Het werd 1-0. Niet dat Nederland slecht speelde maar het Spaanse team was goed voorbereid op de slagkracht van de mannen van Eric de Bruin. Het was zoÂŽn wedstrijd waarin de acht honkslagen van Nederland goed werden verwerkt door het Spaanse team. Startend werper Leon Elshof maakte solide zijn Oranjedebuut en gaf gedurende zes innings de Spaanse ploeg weinig kansen. Drie keer drieslag, een keer vier wijd en met vijf honkslagen tegen kon Elshof tevreden aan de uitloop beginnen, waarna Jerremy Angela en Bayron Cornelisse het team naar de eindstreep loodste.

In het duel dat daarop volgde, tegen Litouwen, bleek het scorebord niet opgewassen tegen de monsterscore. In de eerste inning bleef het weliswaar 0-0, maar in de tweede inning bleek het scorebord te klein om de elf runs van Nederland weer te geven, waardoor slechts één run zichtbaar werd. De coachingstaf bracht vandaag vooral spelers in het veld die weinig of nog niet hadden gespeeld om de formaliteit tegen Litouwen - dat alles had verloren- af te werken. Uiteindelijk werd in de vijfde inning de eindstand 16 - 1 bereikt waarmee een vroegtijdig einde kwam aan deze wedstrijd.

De halve finale tegen regerend kampioen Italie was een mooie opwarmer voor de finale. De Italianen die twee jaar geleden in de finale van het EK Nederland hebben verslagen, hadden nu weinig in te brengen. Jong Oranje boog een 1-0 achterstand om in een 4-2 voorsprong en hoefde daarom in de negende inning niet eens meer aan slag te komen.
In de finale werd in 9 innings afgerekend met Tsjechie. Nederland onder 19 jaar mag zich terecht de beste van Europa noemen.

---- --