Ruim 1000 vrouwen van YWCA zetten zich in voor een veilige wereld


Van 10 tot en met 16 juli zullen van over de hele wereld meer dan 1000 vrouwen zich verzamelen in Zürich. Grote drijfveer achter deze samenkomst is de World YWCA (de World Y), die deze week de International Women’s Summit en haar vierjaarlijkse World Council initieert.

Zürich, 20110705 -- De voormalig president van Chili, dr. Michelle Bachelet, die momenteel hoofd is van de VN-tak ‘UN Women’, Ruth Dreifuss, voormalig president van Zwitserland en Mary Robinson, voormalig president van Ierland en voorzitter van ‘Mary Robinson Foundation on Climate Justice’ zullen deelnemen aan de vierde International Women's Summit (IWS) dat als thema ‘Women Creating a Safe World’ heeft.

Op 11 en 12 juli zal de World Y samen met haar partners de vierde editie van de IWS neerzetten. Deze internationale conferentie die vol staat van workshops, lezingen en debatten is een podium om belangrijke hedendaagse problemen aan de kaart te stellen en te zoeken naar oplossingen. Deze top vindt plaats in navolging van de baanbrekende International Women's Summit van 2007 in Kenia waarbij het thema ‘Women's Leadership on HIV and AIDS’ centraal stond. Eerdere summits vonden plaats in Brisbane, Caïro en Seoul. De top in Zürich zal worden gehouden in het Kongresshaus van 10 tot en met 16 juli als onderdeel van de 27e World YWCA Council. De Council wordt in samenwerking met de YWCA YMCA Zwitserland georganiseerd (officieel CEVI genaamd, zie www.cevi.ch).

Namens de Nederlandse YWCA zal een vijfkoppige delegatie, waaronder de voorzitter van YWCA Nederland Jolanda van Henningen, voeten geven aan de bijdrage die Nederland kan hebben in het creëren van een veiligere wereld. Zij zullen tijdens de World Council twee workshops aanbieden die hier een ijzersterk voorbeeld van zijn. Ten eerste is er een workshop over het samenwerkingsverband met de YWCA van Palestina en YMCA Oost-Jeruzalem dat draait om de zogeheten Olijfboomcampagne. Deze campagne is een praktijkvoorbeeld van initiatieven die mogelijk zijn om tot vreedzame oplossingen te komen in conflictgebieden. Door het planten van olijfbomen en de verkoop van hieraan verbonden producten wordt geprobeerd Palestijnse boeren hoop op een vruchtbare toekomst te geven.

Daarnaast wordt volop op de actualiteit ingespeeld door het vanuit Nederland gestarte social media netwerk Digi Me Digi You te promoten en uit te breiden. Dit is een digitaal platform waar Y-jongeren van over de hele wereld met elkaar verhalen kunnen uitwisselen over onder meer hun dagelijkse leven, eetgewoonten, lievelingsliedjes en favoriete sporten. Zo wordt hun een veilige omgeving geboden, namelijk binnen een besloten online community, waar ze van elkaar kunnen leren, met elkaar kunnen delen en bovenal lol kunnen maken.

Nyaradzayi Gumbonzvanda, General Secretary van de World YWCA, kijkt met trots uit naar de internationale conferentie. “De top is een kans om onze stemmen te verheffen en te eisen dat vrouwen die te maken hebben met welke vorm van geweld dan ook bescherming wordt geboden. Daarnaast kunnen we vrouwen die het geweld in hun leven te boven zijn gekomen middelen toereiken om hier boven te blijven staan. Ook biedt deze top de gelegenheid om leiderschap onder vrouwen die met HIV te maken hebben te bevorderen en er een zekere zaak van te maken dat HIV hun niet in de weg staat. Ons doel is om aan te zetten tot actie, levensbepalende resultaten te bereiken en echt een verschil te maken.”

Op de IWS zal een aantal prominente sprekers aanwezig zijn, waaronder H.E. Thokozani Khupe, vice-premier van Zimbabwe, en Jan Beagle, Vice Executive Director van UNAIDS. Zij zullen een uitgebreid scala aan thema’s aan de kaak stellen van "Inequality, Sexual and Reproductive Health and Rights, HIV and Violence" tot "Addressing the Social and Economic Dimensions of Violence Against Women".

Een ander hoogtepunt van de internationale top zal de lancering en uitreiking zijn van de Mary Robinson Award for Young Women’s Leadership on Human Rights. Een award die in het leven is geroepen om goede initiatieven met betrekking tot mensenrechten te benadrukken en te belonen. Twee individuen en twee organisaties zullen de eer krijgen om voor het eerst deze awards in ontvangst te nemen.

Aansluitend op dit gehele programma zal een drietal tentoonstellingen te bezichtigen zijn waarbij op verschillende manieren het thema geweld aan de orde komt. ‘Rosenstrasse 76, waar aandacht wordt geschonken aan de alledaagse realiteit van huiselijk geweld. De tentoonstelling ‘No Women – No Peace’ laat de waarde en het belang zien van de aanwezigheid en inzet van vrouwen in vredesonderhandelingen. Tot slot zet de UNFPA de exhibitie Peace Quilt neer waarbij een enorme variatie van wandkleden getoond wordt die gemaakt zijn door vrouwen uit allerlei landen.

Van invloedrijke beleidsmakers en wereldleiders tot gemeenschapswerkers en AIDS activisten, de IWS en de World Council zullen duizenden deelnemers uit meer dan 100 verschillende landen samenbrengen. De delegatie van Nederland is trots hier onderdeel van te zijn. Door deel te nemen in Zürich kunnen zij de komende jaren in Nederland het beleid invulling geven vanuit het thema ‘Women creating a safe world’.





YWCA Nederland