Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

mailto:i.dekraker@museumflehite.nl

TENTOONSTELLING:
MARIA, idool van alle tijden
10 juli t/m 6 november 2011

Vooraankondiging

Maria, idool van alle tijden
Tentoonstelling & glossy tijdschrift Maria

10 juli t/m 6 november 2011

Maria is al eeuwenlang de bekendste vrouw ter wereld. Haar beeltenis staat in ons collectieve geheugen gegrift. Ze is niet alleen voor religieuzen maar ook voor niet-gelovigen een herkenbare figuur als oermoeder en beschermster. Ze laat ook Amersfoort niet onberoerd: in de zomer van 2011 wijdt Museum Flehite een uitgebreide tentoonstelling aan Maria. Het museum laat de bezoeker beleven hoe het was om in de Middeleeuwen naar een pelgrimsstad als Amersfoort te gaan. Daarnaast is te zien welke impact Maria tot vandaag de dag op de stad heeft door middel van kunst, foto's en vraaggesprekken, maar ook met een uitgebreid activiteitenprogramma en een lespakket voor basis- en voortgezet onderwijs. Bij de tentoonstelling verschijnt het tijdschrift Maria, een eenmalige uitgave die landelijk te koop zal zijn. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met otte+vermeulen kunstprojecten.

Er bestaat in de huidige maatschappij een toegenomen behoefte aan zingeving en religie. Kijk alleen maar naar de populariteit van tijdschriften als Happinez en Zin. Mensen zoeken naar bestaansrecht, naar hun wortels in de maatschappij en naar verdieping. Maria speelt hierin een rol als oermoeder, rolmodel en beschermster. Voor jong en oud is ze een herkenbare figuur. Als vrouw en moeder is ze benaderbaar. Tot op de dag van vandaag vinden velen bij Maria zingeving en troost. Museum Flehite, het historisch museum van de stad, geeft een beeld van eeuwenoude tradities én laat zien dat Maria na twintig eeuwen nog steeds springlevend is.

Amersfoort Mariastad
Maria is sinds 1444 niet meer weg te denken uit de stad. Nadat er een wonder rond een sober houten Mariabeeldje plaatsvond, werd de stad een belangrijke bedevaartplaats. Een van de zalen van de tentoonstelling is gewijd aan Middeleeuws Amersfoort. Hoe was het om in een pelgrimsstad te verblijven? Welke wonderen vonden er plaats? Een nagebouwde kapel, het originele mirakelboek, pelgrimstekens, middeleeuwse muziek en kunst geven de sfeer van destijds weer. Zelfs na de verbodsbepalingen bij de Hervorming van 1579 vond er openlijk een stille omgang plaats. Dat Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog gespaard is gebleven, is volgens sommigen te danken aan de bescherming van Maria. Tot op de dag van vandaag vindt er ieder jaar een Vrouwevaart plaats, die de laatste jaren steeds meer mensen trekt.

Maria als rolmodel en oermoeder
Anno nu voelt een diverse groep mensen zich met Maria verbonden: jonge Katholieken, protestante vrouwen ("onze kerk heeft ook een vrouw nodig") en niet-gelovigen die in Maria een oermoeder herkennen. Museum Flehite geeft een aantal van deze mensen een stem en laat hen aan de hand van foto's, film, objecten in de tentoonstelling uitleggen wat Maria voor hen betekent. Zo vertelt de burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, hoe hij als vrijwilliger in Lourdes steeds weer merkt hoe mensen Maria hun problemen voorleggen. Waarom zijn mijn kinderen verslaafd, waarom is mijn man werkloos? Wat is de zin achter de dingen die mij overkomen? Eén zaal is gewijd aan de inspiratie die Maria kunstenaars, designers, filmmakers en verzamelaars geeft. In acht bijzonder vormgegeven altaren wordt duidelijk hoe de universele beeltenis van Maria door de eeuwen heen overeind is gebleven.

Glossy Maria
Bij de tentoonstelling verschijnt het eenmalige glossy tijdschrift Maria. In circa 80 pagina's met achtergrondartikelen, lifestyle en do-tips, is te lezen hoe Maria anno nu leeft. Zo vertelt domineesdochter Rosita Steenbeek in een openhartig interview over haar jeugd en de rol van Maria in haar leven. Modeontwerpster Sally Pittman legt uit waarom zij in haar frêle ontwerpen vaak naar Maria verwijst en waarom modeontwerpers als Jean Paul Gaultier en Christian Lacroix iets met Maria hebben. Twee niet-gelovige vrouwen brengen een bezoek aan Lourdes en doen verslag. Worden zij binnen drie dagen geraakt, zoals een frequente bezoeker aan Lourdes stelt? De glossy bevat daarnaast achtergrondartikelen over de tentoonstelling in Amersfoort, over Mariaverering, over pelgrimage en over het verschijnsel van de Zwarte Madonna. De glossy wordt door het Boekencentrum landelijk verspreid.

////// Einde bericht //////