Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 28 juni 2011

Srebrenica verteld in muziek en verhaal

Dutchbat- veteraan Gerry Kremer blikt terug op val enclave, Mrs Johnson zingt

Zondag 10 juli aanstaande vertelt Gerry Kremer in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over zijn ervaringen tijdens zijn uitzending als Dutchbat militair naar de enclave Srebrenica. De dag na zijn lezing is het precies 16 jaar geleden dat Nederlandse soldaten de verdediging moesten opgeven en de enclave viel. Het verhaal van Gerry Kremer wordt voorafgegaan door een optreden van vrouwenkoor Mrs Johnson.

Gerry Kremer was in 1995 werkzaam als chirurg van Dutchbat III in de veilig geachte enclave Srebrenica. Hij werkte in het ziekenhuisje op de compound in Potocari en zette zich onvermoeibaar in voor de burgerbevolking vóór en tijdens de val van de enclave op 11 juli 1995. Na zijn uitzending startte hij een juridisch onderzoek naar de houding van een collega-arts die de medische hulp slechts wilde gebruiken voor gewonde Nederlandse soldaten. Kremer werd door hem belemmerd in het uitvoeren van zijn hulpverlenende taken. Een zaak die zeer bleef doen bij de militair. Tijdens zijn lezing zal Gerry Kremer herinneringen ophalen uit zijn uitzendingsperiode en het dilemma van een vredesoperatie in kaart brengen. Na afloop wil hij ingaan op vragen uit het publiek.

Voorafgaand aan het verhaal van Gerry Kremer zal het Groninger vrouwenkoor Mrs Johnson in een concert Srebrenica centraal stellen. Het koor brengt tijdens een half uur durend optreden een aantal liederen uit de reeks "Songs for Srebrenica" ten gehore. Het zijn op muziek gezette gedichten van de Bosnische dichter Mak Dizdar en traditionele Bosnische liederen voor de vrouwen van Srebrenica. De liederen zijn in 2001 door een Nederlands koor op CD gezet om geld in te zamelen, om de mensen in Bosnië, en met name in Srebrenica, een hart onder de riem te steken. De nummers halen herinneringen op aan tijden van weleer. Het zijn liederen die het gewone volk aanspreken, omdat ze gezongen werden tijdens bruiloften en andere feesten.

De koorleden van Mrs Johnson worden begeleid door een ensemble bestaande uit accordeon, klarinet en contrabas. Het concert in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 10 juli om 14.00 uur. De ooggetuigenlezing sluit om 14.30 uur aan. Het bijwonen van de lezing en het muzikale optreden is bij de entree van het museum inbegrepen.




Ingezonden persbericht