NCRV

NCRV Babyboom in Afrika - Emotionele reis van drie net bevallen stellen naar Kameroen

Ingezonden door NCRV op 14 juni, 2011 - 08:23



woensdag 13 juli 2011 - 20:30 uur
Zender:
Nederland 1

De laatste aflevering van NCRV Babyboom is een hele bijzondere. Want Caroline Tensen zal samen met de honderd Babyboom-stellen uit het programma zoveel mogelijk donateurs proberen te werven voor hulporganisatie Cordaid Memisa. Daarbij worden ze geholpen door een belpanel, onder leiding van presentator Erik van der Hoff, met hierin onder andere Bekende Nederlanders als Karin Bloemen, Ghislaine Plag, Frans Duijts en Lousewies van der Laan, en stellen uit de eerste reeks Babyboom.

Voor NCRV Babyboom in Afrika komen alle stellen weer samen op de plek waar het voor hen allemaal begon met de massale zwangerschapstest. Toen met een diepe kinderwens, nu met tientallen gezonde baby's in de arm of nog in de buik. Hier zijn ze getuige van de indrukwekkende reis die drie van de stellen hebben gemaakt. Ze zijn in Kameroen geweest om daar met eigen 'moeder en vader'-ogen te zien hoe het is om daar een kindje te krijgen. Ze zien waar hulp nog steeds ontzettend nodig is, maar ook waar Cordaid Memisa successen behaalt en echt het verschil kan maken voor moeder en kind. Voor de jonge ouders wordt hun reis een emotionele rollercoaster.

Zo is het jongste deelnemende stel Ricky en Geneviève, zelf in het voorjaar bevallen van zoon Roy, getuige van een dramatische gebeurtenis. Ze krijgen te horen dat een vrouw thuis probeert te bevallen. Maar er zijn complicaties. Ze moet naar een kliniek waar er uiteindelijk maar één oplossing blijkt te zijn: een keizersnee. Maar de vrouw is te laat naar het ziekenhuisje vertrokken. De vraag is dan ook of haar kindje het wel zal redden.

Ook de alleenstaande moeder Sandra is samen met NCRV Babyboom-presentatrice Caroline Tensen getuige van de scherpe lijn tussen leven en dood in Afrika. In een ziekenhuis treffen ze een hoogzwangere vrouw. Ze heeft al 48 uur lang weeën. Sandra wordt ruw geconfronteerd met de werkelijkheid van het moederschap in Afrika; een wereld van verschil met haar eigen bevalling..

Het derde stel dat naar Afrika is gereisd is Rebecca en Vikash. Zelf verloren ze tijdens een eerdere zwangerschap na 24 weken hun kindje. Hun tweede zwangerschap verliep wel goed en inmiddels zijn ze dolgelukkig met dochtertje Kate-Lee. De situatie waarin vrouwen in Afrika moeten bevallen en kinderen de eerste weken na de bevalling moeten opgroeien, komt dan ook hard bij het stel aan.

Een van de grootste problemen bij baby's en jonge kinderen in Kameroen is ondervoeding. Rebecca en Vikash ontmoeten de paar maanden oude baby Samuel en zijn moeder. Samuel krijgt niet voldoende borstvoeding, maar zijn moeder heeft geen geld om hem bijvoeding te geven. En nog erger: ze heeft geen flauw idee wat ze haar kind wel en vooral niet mag geven. Samuel is aan het einde van zijn krachten en heeft direct hulp nodig! Vikash neemt hen mee naar de kliniek. Maar zoals Samuel zijn er elke dag duizenden ondervoede kinderen die moeten vechten voor hun leven. De oplossing is om acht weken lang een speciaal papje te eten, voor nog geen euro per dag! Voor de ouders in Kameroen vaak een onoverkomelijk hoog bedrag.
Programma:
NCRV Babyboom
Presentator:
Caroline Tensen
Foto:
NCRV Babyboom - Rebecca en Vikash
NCRV Babyboom - Ricky en Genevieve
NCRV Babyboom - Sandra
NCRV Babyboom in Afrika
NCRV Babyboom in Afrika
NCRV Babyboom in Afrika
NCRV Babyboom in Afrika
NCRV Babyboom in Afrika
Website:
NCRV Babyboom