Gemeente Son en Breugel


start weer

Jaarlijkse onkruidbestrijding start weer

In week 29 wordt de jaarlijkse ronde gereden voor de onkruidbestrijding op verharding. De exacte data waarop de bestrijding plaatsvindt hangt af van de weersomstandigheden. Er mag immers vijf uur geen neerslag op de verharding komen.

Onkruidstrijding2

Werkwijze
Het onkruid op voetpaden, de openbare weg etc. wordt in onze gemeente met chemische middelen bestreden. Het onkruid wordt niet gespoten maar doormiddel van een speciale techniek licht aangeraakt. Hierdoor blijft er een minimum aan chemisch middel achter op het onkruid, waardoor het zal afsterven.

Minder bestrijdingsmiddel nodig
Deze techniek biedt vele voordelen. Zo komt het middel alleen op plaatsen waar onkruidgroei plaatsvindt. Hierdoor is er geen overbodig gebruik van de toegepaste middelen. Daarnaast komt het middel direct op de toppen van het onkruid, zonder dat het kan verwaaien of op de bodem terechtkomt. Door deze zeer selectieve toepassing is er nog maar een minimale hoeveelheid middel nodig en is de emissie naar het milieu minimaal. De techniek kan het beste omschreven worden als een speciaal voor dit doel ontwikkelde lap stof die, elektronisch gestuurd, van onkruidbestrijdingsmiddel wordt voorzien. Dit gebeurt zeer nauwkeurig, waarbij de mate van toevoer continue wordt afgestemd op de rijsnelheid en de onkruidbezetting. Met deze lap worden vervolgens de toppen van het onkruid aangestreken. De reductie van bestrijdingsmiddel is afgenomen met 50%.

Voor een fraai straatbeeld
De bestrijding van onkruid op verhardingen is om meerdere redenen noodzakelijk. Bij regen worden voetpaden waar onkruid groeit glad. Door het onkruid te verdelgen worden ongelukken voorkomen. Aan de onderzijden van lantaarnpalen wordt roestvorming voorkomen en in de goot wordt de afvoer van water (neerslag) naar de kolken niet belemmerd. Uiteindelijk is het resultaat dan ook dat het straatbeeld van de gemeente er fraai uitziet. Wat misschien, naast de veiligheid, nog wel de belangrijkste reden is. Van veel inwoners krijgen wij te horen dat zij zich storen aan wildgroei van onkruid in de straat.

Meer informatie Onkruidbestrijding1
Voor meer informatie over deze onkruidbestrijding kunt u contact opnemen met dhr. T. Verkooyen of dhr. W. Peeters van de afdeling Veiligheid en Wijkbeheer.
Beiden zijn te bereiken onder telefoonnummer 0499-491491.

Voor meer informatie, kijk ook bij:

Wijkbeheer