Gemeente Son en Breugel


en Breugel

Positieve impuls Buurtbeheer Son en Breugel

Zeven buurtbeheerteams
Ongeveer vier jaar geleden zijn we in ons dorp gestart met buurtbeheer. En inmiddels zijn er zeven buurtbeheerteams in ons dorp actief. Vanaf de start hebben vele enthousiaste inwoners op hun eigen manier en in hun eigen buurt vorm en inhoud gegeven aan het "beheren van hun eigen buurt".

Aanspreekpunten in de wijk
Hun betrokkenheid bij de fysieke en sociale leefomgeving heeft er voor gezorgd dat wij in Son en Breugel in 7 wijken aanspreekpunten hebben. Aanspreekpunten, dichtbij, voor iedereen toegankelijk met vragen en opmerkingen over de eigen buurt.
En dit werkt!

Contact met gemeente
Voor alle zaken die het buurtbeheerteam niet direct zelf kan oplossen is er een directe lijn met de gemeente. Al deze zaken worden met de gemeente besproken en samen wordt er gewerkt aan een oplossing. Verschillende keren zijn er ook zogenaamde buurtschouwen georganiseerd. Dan lopen buurtbewoners met vertegenwoordigers van de gemeente gezamenlijk door de buurt. Zij bekijken samen zaken die aandacht en een oplossing vragen.

Fysieke én sociale leefbaarheid
Nu zetten de buurtbeheerteams zich vooral in om hun wijk netjes, heel en veilig te houden.
Allerlei maatschappelijke ontwikkelingen vragen om intensivering van buurtbeheer en naast aandacht voor die fysieke leefbaarheid vooral ook om aandacht voor de sociale leefbaarheid in buurten en wijken.

Samen verantwoordelijk
We willen daarom nu buurtbeheer in Son en Breugel een extra positieve impuls geven. We willen graag bereiken dat nog meer mensen zich betrokken gaan voelen bij de activiteiten van het buurtbeheer. Het accent komt daarbij vooral te liggen op het samen verantwoordelijk zijn. Veiligheid en leefbaarheid is immers geen zaak en taak van de overheid, maar van ons allemaal. Een sociale leefomgeving vorm je met z'n allen.

Wat kan buurtbeheer ook zijn?
Buurtbeheer, dicht bij huis, is met elkaar alert zijn op onveilige situaties, elkaar aan spreken op niet gewenst gedrag, of samen een buren- of buurtdienst opzetten.
Buurtbeheer is ook samenwerken met buurtbewoners en andere maatschappelijke partners om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Die gemeenschappelijke doelen hebben we natuurlijk ook met elkaar bepaald. Buurtbeheer is natuurlijk ook het met elkaar vieren van een succes dat met buurtbeheer in de wijk is bereikt.
Het is dus veel meer dan het melden van onveilige situaties, of het vragen om extra maatregelen of voorzieningen. Het is vooral ook meedenken, meedoen en deel uitmaken van het resultaat. Draagvlak is immers ook draagkracht.

En dan nu de praktijk
Vertegenwoordigers van de bestaande buurtbeheerteams zijn bij elkaar gekomen om te praten over de mogelijkheden voor een nieuwe impuls. Tijdens deze bijeenkomst is de richting bepaald waarheen we met elkaar willen.
In de wijken Hoogstraat, 't Zand, de Peikes en Vloed/Kanaalstraat worden als startpunt enquêtes uitgezet om een beeld te krijgen van wat er leeft en speelt in die wijken. Maar vooral ook om een beeld te krijgen van behoeften en mogelijkheden. De resultaten worden gepresenteerd in de eigen wijken, tijdens openbare bijeenkomsten.

Acties
Deze resultaten zijn de basis voor de acties. Realistisch en haalbare acties, die ook in te passen zijn in gemeentelijk beleid. Acties die uitvoerbaar zijn op korte en wat langere termijn. Voorwaarde is ook dat de resultaten snel zichtbaar zijn.

Wanneer starten we?
De voorbereidingen met de vier wijken treffen we nog voor de zomervakantie. In de maanden september en oktober worden de enquêtes verspreid en verzameld. Daarna worden de resultaten in de wijken besproken.

Als u vragen hebt over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met de buurtcoördinator in uw buurt of met dhr. F. Driessen, coördinator veiligheid, buurtbeheer en handhaving. Hij is te bereiken via telefoonnummer: 0499-491540 of per e-mail: f.driessen@sonenbreugel.nl.

Buurtcoördinatoren

Vloed/Kanaalstraat

* Henri Vermeulen,474901, henri.vermeulen@hotmail.com
* Anne Douma, info@doumavervoertechniek.nl

`t Zand

* Wieger Draaijer, 461188, wdraaije.1@hccnet.nl

Hoogstraat


* Hille Michelson, 472623, hille@michelson.nl
* Martin van Rooij, 472445, martin.van.rooij.mail@gmail.com

De Peikes

* Antoinette de Koning- Berkenveld, 490800, depeikes@gmail.com