Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Amsterdam 10 juli 2011

Internationale orkesten spelen 'Soldaat van Oranje'

Actie grote buitenlandse orkesten tegen de cultuurbezuinigingen in Nederland Tijdens de Mars der Beschaving, de grote protestactie van 26 en 27 juni jongstleden, spraken grote namen uit de internationale kunstwereld zich uit tegen de bezuinigingen op cultuur in Nederland. Na de woorden volgen nu ook daden: buitenlandse orkesten spelen de filmmuziek van 'Soldaat van Oranje' om hun Nederlandse vakbroeders een hart onder de riem te steken. De lijst van deelnemende orkesten wordt langer en langer.

Soldier of Orange

Het idee voor de actie komt van Gijs Kramers, artistiek leider van het Ricciotti ensemble en altviolist in het Philharmonia Orchestra uit Londen. Hij deed een oproep onder Nederlandse musici in buitenlandse orkesten. Zijn eigen orkest bracht als eerste een filmpje naar buiten, waarin de wereldberoemde dirigent Esa-Pekka Salonen zijn ongerustheid over de bezuinigingen op kunst en cultuur uit. De hoop was dat andere orkesten het voorbeeld zouden volgen. De actie kan inmiddels een succes genoemd worden: maar liefst achttien orkesten zetten hun interpretatie van 'Soldier of Orange' online. Onder hen bevinden zich orkesten uit Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje en China. Bijdragen uit de VS, Brazilië en Israël staan op stapel.

Resistance anthem
Kramers achtte de filmmuziek van 'Soldaat van Oranje', geschreven door Rogier van Otterloo, bij uitstek geschikt voor de actie. "Het is een kort thema uit de film, dat door veel Nederlanders herkend zal worden. In de buitenlandse media wordt de muziek al 'a Dutch resistence anthem' genoemd. Voor de huidige situatie in Nederland gaat die titel inderdaad op." "Iedereen kijkt met afgrijzen naar Nederland", zei Kramers gisteren in de Telegraaf. Hij is enigszins overdonderd door het succes van de actie: "Gemiddeld krijg ik zeker vier aanvragen per dag voor de partituur. Ik ben de tel een beetje kwijtgeraakt; het is geweldig dat collega's zo meeleven." De filmpjes zijn te bekijken en te beluisteren op de website Soldier of Orange. Het benodigde materiaal is vanaf die site ook te downloaden. Daarnaast is er een Facebookpagina aangemaakt: Soldier of Orange.

Het Ricciotti ensemble
Het Ricciotti is een straatsymfonieorkest dat bestaat uit veertig jonge, geestdriftige musici. Het brengt live symfonische muziek op plekken waar die normaliter niet klinkt. De mobiliteit van het orkest is uniek: het Ricciotti heeft geen podium nodig en kan zich opstellen in minder dan twee minuten. Het speelt op straat, in het asielzoekerscentrum, het weeshuis en de gevangenis, maar ook op de Antillen of in het vliegtuig. De leden van het Ricciotti zijn afkomstig uit heel Nederland en soms van daarbuiten. Het grootste deel van de musici studeert aan het conservatorium. Drie keer per jaar gaat het Ricciotti op tournee in Nederland en één keer per jaar naar het buitenland. Jaarlijks geeft het Ricciotti minstens 100 optredens.



Ingezonden persbericht