KNHS

Anky van Grunsven met Salinero tweede
10 juli 2011

FALSTERBO (KNHS) - "Ik heb mijn kruid te vroeg verschoten. Tijdens de donderdagavond training waren Salinero en ik in bloedvorm. Alles klopte werkelijk perfect, net als thuis. In de Grand Prix op vrijdag reed ik zelf slecht en in de Kür gooide Salinero zijn tong over het bit tijdens de galoponderdelen. De laatste keer dat een paard dit bij me deed was in 1988 tijdens de Olympische Spelen van Seoul met Prisco. Fouten die voortkomen uit gebrek aan wedstrijdritme", relativeerde Anky van Grunsven (Erp) haar optreden in de derde wedstrijd van de World Dressage Masters, die in het Zweedse Falsterbö werd verreden. De Zweed Patrick Kittel won tot groot enthousiasme van het thuispubliek met de KWPN goedgekeurde hengst Watermill Scandic HBC zowel de Grand Prix als de Kür.

"Als voorbereiding op deze wedstrijd ben ik in wedstrijden als Uden en Schaijk, gestart maar de sfeer en ambiance laat zich niet vergelijken met die van Falsterbö. In de training hier op donderdagavond liep alles perfect. Salinero was topfit en honderd procent bij de les. Dus ik reed met veel zelfvertrouwen op vrijdag de ring binnen om de Grande Prix te rijden. Ik miste daar bij mezelf de scherpte die ik heb als ik een goed wedstrijdritme heb. En dat ontbrak niet alleen bij mij, maar ook bij Salinero. In de Kür wierp Salinero in een galoponderdeel de tong over het bit en dat kost erg veel punten, de maximale score is een zes. Aan de andere kant moet ik wel zeggen dat de onderdelen die we goed uitvoerden ook de negens opleverden die ze verdienden. Over de jurywaardering heb ik dus niets te mekkeren. Eerst maar weer eens beter gaan rijden", aldus Van Grunsven, die duidelijk aangaf er niets voor te voelen om met Salinero richting het EK in Rotterdam te gaan. "We gaan eerst zien of Salinero fit blijft en dan kijken we wel weer. Ik heb geen plannen gemaakt richting toekomst, maar we gaan gewoon afwachten wat ik wil. Wat ik zeker niet meer wil is een EK".

Naast Anky van Grunsven reed ook Christa Laarakkers (Winschoten) in de Grand Prix en zij eindigde met Divoza Horseworld Ovation (Cabochon x Apollonios xx) als negende, terwijl Aat van Essen (Heerde) met Premier (Jazz x Ulft) op de twaalfde plaats eindigde, en dat was één plaatsje beter dan Jenny Schreven (Weert) met Krawall (Focus x Roemer). Christa Laarakkers mocht samen met Anky van Grunsven van start gaan in de WDM Kür en eindigde daarin als zevende met een score van 69.950%. Schreven en Van Essen gingen met Krawall en Premier van start in de Moorlands Grand Prix Special en eindigden daarin als tweede en als vijfde.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.falsterbohorseshow.com

Uitslag Exquis FEI Grand Prix Kür (za):


1) Patrik Kittel (Zwe) - Watermill Scandic HBC (Solos Carex x Amiral) - 82.775%

2) Anky van Grunsven (Erp) - Salinero (v. Salieri) - 76.925%
3) Tinne Vilhelmson-Silfven (Zwe) - Don Auriello - 75.875% 7) Christa Laarakkers (Winschoten) - Divoza Horseworld Ovation (Cabochon x Apollonios xx) - 69.9505

Uitslag Moorland FEI Grand Prix Special (za):


1) Michael Rapcewicz (Pol) - Randon - 67.563%
2) Jenny Schreven (Weert) - Krawall (Focus x Roemer) - 67.021%
3) Siril Helljesen (Noo) - Dorina - 66.729% 5) Aat van Essen (Heerde) - Premier (Jazz x Ulft) - 65.083%

Uitslag FEI Grand Prix (vr):


1) Patrik Kittel - Watermill Scandic HBC - 75.191%
2) Anky van Grunsven - Salinero - 71.298%

3) Anja Plönzke (Dui) - Le Mont d'Or - 70.596% 9) Christa Laarakkers - Divoza Horseworld Ovation - 66.723% 12) Aat van Essen - Premier - 65.894%
13) Jenny Schreven - Krawall - 65.830%