Inhaalrace brengt Phil Bastiaans en Jan Lammers op een vierde plaats in Spa Team HTC Porsche Eindhoven ondanks moeilijk weekend op Spa-Francorchamps toch in de punten

Spa-Francorchamps, 9 juli 2011 - Team HTC Porsche Eindhoven beleefde een moeilijk weekend tijdens de zevende en achtste ronde van het HTC Dutch GT4 Championship op het Belgische circuit van Spa-Francorchamps. Dat regerend Dutch GT4-kampioen Phil Bastiaans en zijn teamgenoot Jan Lammers desondanks hun HTC Porsche 997 GT4 naar een vierde en zesde plaats stuurden en kostbare punten voor de titelstrijd in de wacht sleepten zegt veel over de kwaliteit van het team en de rijders. "We hadden het hele weekend last van overstuur en dat is net iets wat je op zo'n snelle baan als Spa-Francorchamps kunt missen als kiespijn. Onder deze omstandigheden was dit het hoogst haalbare", aldus Bastiaans na afloop.

Het prestigieuze HTC Dutch GT4 Championship, de koningsklasse van de vaderlandse autosport waarin Team HTC Porsche Eindhoven-coureur Phil Bastiaans vorig jaar de titel veroverde, reed dit weekend twee races op het befaamde Grand Prix-circuit van Spa-Francorchamps. Met de goede resultaten van 2009 nog in het achterhoofd lagen er kansen op topklasseringen voor Phil Bastiaans en Jan Lammers. Een onwillige wegligging gooide echter roet in het eten.

"In de vrije training merkte ik al iets van overstuur maar omdat we op oude banden reden dacht ik dat het daaraan lag. In de kwalificatie was het op nieuwe banden echter hetzelfde, maar tijd om het op te lossen was er niet meer", analyseerde de regerend kampioen het probleem. In de eerste wedstrijd over zestig minuten moest Lammers vanaf de achtste startplaats vertrekken terwijl Bastiaans, die de start van race twee voor zijn rekening moest nemen, in deze wedstrijd van plaats drie mocht beginnen. Halverwege de eerste race gaf Lammers in achtste positie liggend het stuur over aan Bastiaans die vervolgens een fraaie inhaalrace bekroond zag met een vierde plaats. "Jan werd door iemand geraakt en omdat men in de pits wilde kijken of alles aan de auto wel goed was verloren we vrij veel tijd. Gelukkig kon ik net voor de safetycar weer wegrijden en als laatste aansluiten. Eigenlijk had ik daarna wel een leuke race en heb heel veel mensen kunnen inhalen, maar meer dan die vierde plaats za t er niet in", aldus regerend kampioen Bastiaans.

In de tweede race over zestig minuten mocht Bastiaans vanaf de derde plaats vertrekken maar moest in de beginfase twee posities prijsgeven waarna Lammers de Porsche als zesde over de finish bracht. "Er remde iemand zo laat dat als ik gewoon mijn lijn had gevolgd hij me zeker had geraakt. Dan sta je er allebei zonder punten naast dus bleef ik maar aan de buitenkant. Gevolg was wel dat ik door twee man werd ingehaald", kon Bastiaans kort zijn over race twee. Voor Lammers was het vervolgens zaak om de kampioenschapspunten veilig te stellen. "Er lag niemand voor en achter me dus toen was het alleen maar een kwestie van uitrijden."

Hoewel de Team HTC Porsche Eindhoven-rijders dit keer dan net buiten de podiumposities eindigden werden er opnieuw kostbare punten voor de titelstrijd gescoord. Zonder meer positief daarbij was ook dat de diverse andere verbeteringen aan de auto goed werkten en dus kijkt het team vol vertrouwen uit naar het volgende raceweekend in het HTC Dutch GT4 Championship. "Met deze auto is Phil vorig jaar kampioen geworden en hij heeft er ook met Pinksteren nog mee gewonnen. Het is een kwestie van analyseren en daarvoor heeft het team bekwame mensen in huis", sloot Lammers af. Lang hoeft men niet op revanche te wachten want de volgende wedstrijden in het HTC Dutch GT4 Championship staan gepland voor aankomend weekend op het Belgische Circuit van Zolder, een circuit met een totaal ander karakter dan Spa-Francorchamps.

Uitslagen 25H Fun Cup, HTC Dutch GT4 Championship, 9 juli 2011, Circuit Spa-Francorchamps: Race 1: 1. Duncan Huisman / Ricardo van der Ende 22 ronden, 2. Simon Knap, 3. Cor Euser / Dick Freebird, 4. Phil Bastiaans / Jan Lammers. Race 2: 1. Duncan Huisman / Ricardo van der Ende 23 ronden, 2. Jan Joris Verheul / Dennis Retera, 3. Peter van der Kolk / Jeroen van den Heuvel, 6. Phil Bastiaans / Jan Lammers.

Team HTC Porsche Eindhoven is dit seizoen onder andere te volgen via www.twitter.com/GT3puntNL




Ingezonden persbericht