GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

Rotterdam, 10 juli 2011

Rotterdammers tekenen voor schone lucht langs A20

Honderden Rotterdammers hebben zondag hun handtekening gezet voor schone lucht langs de A20. Ze willen dat minister Schultz van Haegen de maximumsnelheid op de A20 weer verlaagt naar 80 km/uur. Sinds eind juni is de maximumsnelheid op de A20 verhoogd naar 100 km/uur.

Zondagmiddag voerden buurtbewoners samen met GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte en GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren met mondkapjes op actie langs de A20. De actievoerders haalden ruim 500 handtekeningen op bij omwonenden van de A20 en lanceerden de website max80.nl, waarop Rotterdammers digitaal hun handtekening kunnen zetten voor schonere lucht.

In 2005 is de maximumsnelheid op de Rotterdamse ring verlaagd van 100 naar 80 km/uur. Het aantal ongelukken is sindsdien fors verminderd en de luchtkwaliteit is met sprongen vooruitgegaan. Sinds twee weken mogen auto's echter weer met 100 kilometer per uur over de A20 scheuren, voorlopig nog als 'experiment'.

GroenLinks voert samen met omwonenden actie om de maximumsnelheid weer te verlagen naar 80 km/uur. "De verlaging van de maximumsnelheid is een van de meest effectieve maatregelen gebleken om de luchtkwaliteit te verbeteren", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte. "Een verhoging van de maximumsnelheid zorgt voor viezere lucht en meer lawaai. Waarom zou je voor een paar seconden tijdswinst op de snelweg de gezondheid van omwonenden op het spel willen zetten?"

Op de website max80.nl kunnen Rotterdammers de komende weken hun handtekening zetten voor schone lucht. eind augustus worden de handtekeningen aangeboden aan minister Schultz van Haegen.