Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Arnhem, 10 juli 2011

Massale Big Jump bij Heerderstrand

Ongeveer 150 recreanten namen vandaag, 10 juli, om klokslag 15.00 uur een massale Big Jump in het water bij het Heerderstrand in de gemeente Heerde tijdens de Nationale Big Jump. Met deze ludieke, Europese, actie vroegen de deelnemers aandacht voor het belang van schoon oppervlaktewater. De actie werd georganiseerd door de Gelderse Milieufederatie en Waterschap Veluwe. Dijkgraaf Gert Verwolf van Waterschap Veluwe: "Wij ondersteunen deze Big Jump omdat wij de noodzaak van een uniforme, Europese, aanpak van de verbetering van waterkwaliteit onderschrijven. Ons werk en onze zorg zijn er op gericht dat mensen overal in Europa veilig en gezond in officiële open zwemwateren kunnen springen en zwemmen. Want dat is zeker geen vanzelfsprekendheid."

Voorafgaand aan de Big Jump werden de mensen opgewarmd onder de fanatieke leiding van presentatrice Olga Commandeur van het programma 'Nederland Beweegt'. Om klokslag 15.00 uur was iedereen dan ook klaar voor de Big Jump. "Deze Big Jump, die wat ons betreft uitgroeit tot een jaarlijks evenement, maakt ons bewust dat we op de goede weg zijn met de verbetering van de kwaliteit van ons water", stelt Volkert Vintgens, directeur Gelderse Milieufederatie. "Recentelijk onderzoek van het Europees Milieu Agentschap laat zien dat het oppervlaktewater in Nederland in de laatste tientallen jaren veel schoner is geworden dan in de jaren zeventig. Willen we het schone water behouden, willen we als Nederland blijven voldoen aan de Europese Kader Richtlijn Water en willen we er voor blijven zorgen dat mensen veilig kunnen blijven genieten van de natuur, dan moeten de organisaties die water en waternatuur beheren en beschermen de gelegenheid krijgen om dit te blijven doen."

De deelnemers aan de Nationale Big Jump op het Heerderstrand konden naast de Big Jump ook zelf het oppervlaktewater gaan bestuderen met een schepnet en een waterbelevingskaart. Ook konden zij zich verder op het strand vermaken met de originele Big Jump frisbee en strandbal. Bij diverse andere recreatieplassen in Brabant en Overijssel werd ook een Big Jump gehouden. Over heel Europa deden naar inschatting enkele duizenden deelnemers mee.