KRO

KRO Spoorloos Extra: terug naar China

Uitzenddatum: 11/07/2011

Waarom kon ik niet bij mijn ouders blijven? Hielden ze dan niet van mij? Heb ik broertjes en zusjes?' De 14-jarige Eline vroeg het regelmatig aan Wilma en Jim, haar Nederlandse ouders. Eline is in 1996 te vondeling gelegd in de miljoenenstad Chongqing. Over haar Chinese ouders was vrijwel niets bekend.

Nadat op een lokaal televisiestation een oproep was uitgezonden, meldde zich een Chinees echtpaar dat beweerde de biologische ouders te zijn van Eline. Het boerenechtpaar had al twee kinderen toen hun gezin in 1996 werd uitgebreid met een meisje. Omdat het arme gezin een forse boete boven het hoofd hing als uit zou komen dat er opnieuw een kind was geboren, besloten ze - met pijn in het hart - de baby te vondeling te leggen bij een politiebureau. Het echtpaar nam aan dat het kindje daar snel zou worden opgemerkt.

Een team van Spoorloos reisde in 2007 naar China om uit te zoeken of het verhaal van het echtpaar klopte. Dat leek het geval, en hun gelijk werd bevestigd nadat een DNA-test werd uitgevoerd. Samen met haar Nederlandse ouders reisde Eline naar China om er haar familie te ontmoeten. Het verhaal van Eline is redelijk uniek. Van de vele duizenden kinderen die in China te vondeling zijn gelegd, is Eline misschien wel de eerste die met de biologische ouders in contact kon worden gebracht.

KRO Spoorloos Extra, maandag 11 juli 2011, 20.30 uur, Nederland 1

Programma

KRO Spoorloos

Presentator

Derk Bolt

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: