Nieuw-Vlaamse Alliantie




De Gulden Ontsporing moet op VRT

klok 29 juni 2011

De VRT zal de Gulden Ontsporing ook dit jaar niet rechtstreeks uitzenden. Het evenement verenigt op 11 juli een massa Vlamingen en Brusselaars op de Brusselse Grote Markt. De VRT opteert die dag voor de uitzending van een evenement elders in Vlaanderen. Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) ondervraagt minister Lieten hierover vandaag tijdens de plenaire zitting van het Vlaams Parlement.

Volgens Wilfried Vandaele hoort de Vlaamse openbare omroep op de Vlaamse feestdag ook in Brussel aanwezig te zijn. Het Vlaams parlementslid van de N-VA herinnert er aan dat hij minister Lieten vorig jaar dezelfde vraag stelde. "Ik werd daarin gesteund door diverse collega's, ook van de oppositie. Minister Lieten zou de bezorgdheden van het parlement aan de VRT melden. Dat de VRT er opnieuw voor kiest Brussel links te laten liggen, getuigt volgens mij van slechte wil."

Vandaele vindt dat politici zich uiteraard niet moeten moeien met de inhoud van tv-programma's. "Maar in de beheersovereenkomst staat duidelijk dat de openbare omroep de Vlaamse identiteit moet versterken. Misschien moeten we straks nog duidelijker in de beheersovereenkomst stellen dat een aanwezigheid in Brussel op de Vlaamse feestdag essentieel is." Vlaams minister voor Brusselse Aangelegenheden Smet (sp.a) ondersteunt dat in zijn beleidsnota Brussel, waarin we lezen dat "de VRT haar communicatieve en informatieve rol in verband met de Gulden Ontsporing moet vervullen".

Als de media-aandacht voor dit evenement wordt weggenomen, dreigt de Gulden Ontsporing aan bekendheid te verliezen. Als de berichtgeving over het evenement afneemt, verkleint ook het draagvlak. De Vlaamse feestdag is uiteraard meer dan de evenementen in Brussel alleen. Dat men aandacht heeft voor een evenement in Brasschaat is goed. Toch verslaat elke staat of deelstaat bij de viering van de eigen feestdag de evenementen die in de hoofdstad worden gehouden. En Brussel is nog steeds de hoofdstad van Vlaanderen. Auteur(s): Wilfried Vandaele, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Katrien Bruyland, Communicatieverantwoordelijke N-VA-fractie Vlaams Parlement E-post: katrien.bruyland@vlaamsparlement.be