Technische Universiteit Eindhoven

Tech United tweede op RoboCup2011

Geplaatst: 10 juli, 2011

Het voetbalrobotteam van de TU/e is vandaag in Istanbul tweede geworden op de WK robotvoetbal, de RoboCup2011. Het team verloor in een zeer spannende finale van het Chinese team 'Water' uit Beijing, met 5-6.

Het Eindhovense team, met de naam Tech United, speelde een zeer sterk toernooi. Tegenstanders uit onder meer Japan, Duitsland, Portugal en Iran werden verslagen. In de finale, die zondag startte om 13:45 uur, speelde Tech United tegen Water uit Beijing, de regerend wereldkampioen.

Het sterke wapen van de Chinezen, de lobballen, bleek ook dit jaar doeltreffend. Kort na de start van de wedstrijd keek Tech United al tegen een 3-0 achterstand aan. In een zeer spannende partij werd het uiteindelijk nog 5-6. In de halve finale, eerder op de dag, versloeg Tech United het team RSC Stuttgart met 4-0.

Dit is de vierde keer op rij dat Tech United verliezend WK-finalist is. "Vier keer op rij in de finale, maar wel verloren. Dit laat zien dat Nederland bij de absolute wereldtop robotvoetbal hoort. Natuurlijk baalt het team, maar dit motiveert ook om volgend jaar weer sterker terug te komen!", reageert teamcoach Roel Merry.

Een mooie rol was dit toernooi weggelegd voor de nieuwe keeper van Tech United. Er is dit jaar een volledig nieuwe keeper ontwikkeld, met vier kijksystemen: een 360-gradencamera, een front camera, lasers en een Kinect-sensor van de X-box, allemaal om de bal goed te zien. Bovendien is deze keeper sneller langs de doellijn dan de vorige. Met effect: er belandden slechts tien ballen in het doel van het TU/e-team. De Eindhovense robots behaalden over het hele toernooi een doelsaldo van 94 -10.

RoboCup
Het wereldkampioenschap RoboCup bestaat sinds 1997 en wordt jaarlijks gehouden. Dit jaar was het WK in Istanbul, van 5 tot en met 10 juli. Het TU/e-team speelt in de Middle Size League, dat officieus de 'koningsklasse' is van het robotvoetbal. De robots voetballen geheel onafhankelijk, zonder menselijke tussenkomst - behalve van de scheidsrechter. Er wordt gespeeld met een echte voetbal, vijf tegen vijf, in wedstrijden van twee maal vijftien minuten. De teams werken elk jaar hard aan verbetering van de technieken. Doordat de RoboCup-organisatie elk jaar de regels aanpast, zijn alle teams gedwongen te blijven innoveren. Dat levert vaak geheel nieuwe ideeën en technieken op, die ook toegepast worden in bijvoorbeeld robots voor de zorg.

Tech United
Tech United is het team van de TU/e en bestaat uit zo'n dertig studenten en onderzoekers, en natuurlijk de voetbalrobots. De afgelopen drie jaar stond het team telkens in de finale van het WK Robocup (China 2008, Oostenrijk 2009, Singapore 2010).

Zorgrobots
Tech United speelde in Istanbul ook voor het eerst mee in een andere klasse: de @Home-competitie. Een twintigtal servicerobots kreeg de taak om diverse huishoudelijke taken uit te voeren in een voor hun nieuwe omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld. aan het begeleiden van mensen naar een kamer, of het bakken van een pannenkoek. De TU/e heeft hiervoor een zorgrobot ontwikkeld met de naam AMIGO, waarvoor veel technieken van de voetbalrobots zijn gebruikt. Tech United heeft hoge verwachtingen van het nieuwe teamlid AMIGO.

Thuiskomst
Dinsdagavond 12 juli om 19.50 uur landt het team op Schiphol. Daar zal het worden opgewacht door fans en familie.