Productschap Vis



Chantal van Dam wint People and the Sea Award

Chantal van Dam wint People and the Sea Award Amsterdam, De `People and the Sea Award' gaat dit jaar naar Chantal van Dam voor haar boek `Lucht van Zout en Teer. Deze prijs is voor de tweede maal toegekend door de Amsterdamse onderzoeksgroep MARE in samenwerking met het Productschap Vis.

De People and the Sea award is een eervolle vermelding voor het werk van een persoon of groep mensen die allerlei aspecten van kustzone- en maritieme vraagstukken toegankelijk en begrijpelijk heeft gemaakt voor een breed publiek.

De jury, bestaande uit Dr. Marloes Kraan (Productschap Vis), Dr. Maarten Bavinck (MARE) en Dr. John Kleinen (MARE) heeft in haar rapport het volgende geschreven.

"Deze prijs is een eervolle vermelding voor het werk van een persoon of groep mensen die allerlei aspecten van kustzone- en maritieme vraagstukken toegankelijk en begrijpelijk heeft gemaakt voor een breed publiek. De prijs gaat dit jaar naar een bijzonder vermakelijk, maar ook naar een op het gebied van de zee inzichtelijk boek dat in de vorm van fictie het fameuze Geheim van Urk uit de jaren zeventig als uitgangspunt neemt voor een wervelende roman over viscontrole, ontduiken van quota, en een oogluikend toekijkende overheid. Chantal van Dam, bepaald geen onbekende in de wereld van de mariene biologie, heeft met veel humor en scherp inzicht haar alter ego Ilse Versluis literair opgevoerd als een beginnende optimist in de wereld van zout, vis en teer die haar pogingen om de visstand te beschermen moet bekopen met een teleurstellende overgave aan de maatschappelijke realiteit van alledag. Zonder opsmuk worden een aantal aspecten van de visserij in Nederland deskundig belicht, terwijl een kritisch oog blijft waken over de gevolgen van het EU beleid dat halfslachtig vastloopt in een parlementaire enquête.

Chantal van Dam heeft met haar boek "De lucht van zou en teer" de wonderlijke kantjes van de Nederlandse visvangst in de jaren zeventig en tachtig verbeeld met veel humor en een gedegen kennis van binnenuit. De literaire recensenten waren lovend over het boek toen het in 2009 verscheen, en de deskundigen, die zich hoogstens stoorden aan het "soms profane en ongekuiste woordgebruik" konden niet anders dan hun bewondering tonen voor deze inkijk in de Nederlandse visserijgeschiedenis.

Wie denkt dat de "Lucht van zout en teer" alleen over vis gaat, vergist zich. "Mijn boek', zegt de schrijfster zelf, `is tevens een pleidooi voor de stiefmoeder. Er zijn er heel veel in Nederland en dat zijn heus niet allemaal boze vrouwen zoals de stiefmoeder van Sneeuwwitje. Met beide verhalen samen - over vissen en stiefmoeders - wil ik laten zien hoe het mensen die in principe het goede willen toch fout kan gaan". De Mare prijs is in elk geval een bescheiden blijk van erkenning voor haar bijdrage aan de belangstelling voor de mariene wereld van Nederland die geen stiefmoederlijke behandeling verdient.

De prijs werd uitgereikt tijdens het diner van de 6de MARE conferentie. Chantal van Dam, nam de prijs met blijdschap in ontvangst en liet de wetenschappers weten: `Ik heb dit boek geschreven omdat ik als schrijver herkende dat deze roerige periode gewoon goed materiaal betekende. Maar daarnaast wilde ik de fascinerende wereld van visserij ontsluiten voor een breder publiek. Tot slot wilde ik laten zien hoe een goed doel kan leiden tot slechte gebruiken.'

Productschap Vis is de overkoepelende en ondersteunde publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie voor alle Nederlandse ondernemers, werkzaam in de vissector.

Dit is een gezamenlijk persbericht van MARE en het Productschap Vis