Belgische Federale Overheid

Zuid-Soedan

Steven Vanackere verwelkomt de onafhankelijkheidsverklaring van Zuid-Soedan

Datum: 10 juli 2011

Vice-premier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere sluit zich aan bij de verklaring van de Europese Unie en feliciteert het Zuid-Soedanese volk naar aanleiding van de onafhankelijkheidsverklaring die de soevereiniteit van de nieuwe Staat bekrachtigd heeft.

Dit bekroont een lang proces, dat een einde moet stellen aan jaren van oorlog en instabiliteit. Ons land heeft het Comprehensive Peace Agreement gesteund dat in 2005 tussen Soedan en Zuid-Soedan tot stand is gekomen. België spoort de twee landen nu aan om in goed nabuurschap te leven en zich in te zetten om een vreedzame oplossing te vinden voor de problemen die nog overblijven bij de implementatie van dit globaal vredesakkoord.

Tijdens zijn ontmoeting met de Minister van Buitenlandse Zaken van Soedan Ali Ahmed Karti, vorige woensdag in Brussel, heeft Steven Vanackere nogmaals het belang onderlijnd van een constructieve houding van beide landen om voor de resterende vraagstukken te komen tot een onderhandelde oplossing. Dit onder meer met betrekking tot de brandhaarden van instabiliteit en geweld die blijvende vluchtelingenstromen tot stand brengen, bovenop de miljoenen binnenlandse ontheemde personen in beide landen.

Steven Vanackere verzekert de bevolking en de regering van Zuid-Soedan van de steun van België, in coördinatie met de andere lidstaten van de Europese Unie, bij de uitbouw van zijn instellingen en zijn verdere ontwikkeling.