Belgische Federale Overheid

Tweede Facultatief Protocol betreffende de afschaffing van de doodstraf

Steven Vanackere - 20ste verjaardag van de inwerkingtreding van het Tweede Facultatief Protocol betreffende de afschaffing van de doodstraf

Datum: 10 juli 2011

Morgen 11 juli is het precies twintig jaar geleden dat het Tweede Facultatief Protocol bij het International Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten in werking is getreden. Dit Protocol is het enige verdrag met een wereldwijde draagwijdte dat voorziet in de afschaffing van de doodstraf. Het belang van het Protocol ligt in het feit dat de Verdragspartijen definitief afstand nemen van de doodstraf als strafmaatregel. Met andere woorden, ratificatie van het Protocol belet de herinvoering van de doodstraf en biedt daarom meer zekerheid dan een moratorium op de uitvoering van executies dat op elk ogenblik kan worden opgezegd. Daarom is het zo belangrijk om landen die de doodstraf niet meer toepassen aan te sporen om het Tweede Facultatief Protocol te ratificeren.

Hoewel 104 landen de doodstraf hebben afgeschaft voor misdaden gepleegd in vredestijd, hebben de afgelopen 20 jaar slechts 73 landen het Tweede Facultatief Protocol geratificeerd, waaronder België op 8 december 1998. Het NGO-collectief `World Coalition against the Death Penalty' heeft daarom in oktober 2009 een ratificatiecampagne gelanceerd voor het Tweede Facultatief Protocol. In februari 2010 is België lid geworden van de informele "Groep van Vrienden van het Tweede Facultatief Protocol". Deze groep is opgevat als een informele lobbygroep die zowel Staten als NGO's verenigt die zich inzetten voor de afschaffing van de doodstraf door te ijveren voor de ratificatie van het Tweede Facultatief Protocol.

Als lid van de "Groep van Vrienden van het Tweede Facultatief Protocol" steunt België de ratificatiecampagne van het NGO-collectief op actieve wijze. `Ik heb de EU Hoge Vertegenwoordiger Catherine Asthon verzocht om het tweede jaar van de ratificatiecampagne te steunen door gerichte demarches van de EU in een aantal hoofdsteden te ondernemen', meldt Minister Vanackere. Daarnaast zal België in de marge van de septembersessie van de VN-Mensenrechtenraad te Genève een evenement organiseren ter promotie van de ratificatie van het Tweede Facultatief Protocol. Zowel landen die het Protocol recent hebben geratificeerd als landen die een ratificatie nastreven in de nabije toekomst, zijn uitgenodigd om hun ervaringen te komen delen.