Rijksoverheid

Nieuw verdeelinstrument frequentieruimte geconsulteerd

Nieuwsbericht | 11-07-2011

Het nieuwe verdeelinstrument verdeling op afroep voor frequentieruimte wordt geconsulteerd. Belanghebbenden kunnen tot 19 augustus 2011 reageren.

NIeuw verdeelinstrument

De verdeling op afroep is een nieuw verdeelinstrument voor frequentieruimte dat wordt geĂŻntroduceerd in het wetsvoorstel tot wijziging van hoofdstuk 3 Telecommunicatiewet. Dit wetsvoorstel is in april 2011 door de Tweede Kamer aanvaard en wordt nu behandeld door de Eerste Kamer.

Markt bepaalt moment verdelen

Het belangrijkste kenmerk van de VOA is dat niet de overheid, maar de markt het moment van verdelen bepaalt. Dat moment wordt bepaald door de eerste aanvrager van de betreffende frequentieruimte, die in het frequentieplan zal worden aangewezen. Zodra een ingediende aanvraag aan de minimumeisen voldoet, wordt bekendgemaakt dat er een aanvraag voor deze frequentieruimte is ingediend, en krijgen andere belangstellenden gedurende zes weken de gelegenheid eveneens een aanvraag in te dienen.

Eenvoudige veilingprocedure

Indien er voldoende frequentieruimte beschikbaar is om aan deze aanvragen te voldoen, dan verkrijgen de aanvragers de frequentieruimte om niet. In het geval er sprake is van meer vraag dan aanbod, dan volgt een eenvoudige veilingprocedure. De te consulteren regeling ziet op de uitvoering van deze verdelingsprocedure en is van toepassing op alle verdelingen van de frequentieruimte die daartoe in het frequentieplan wordt aangewezen.

Eenvoudiger en sneller

De manier van verdelen zal in het algemeen eenvoudiger en sneller zijn, en minder voorbereiding en onderzoek van marktpartijen vragen dan een reguliere veiling of vergelijkende toets. Ook voor de overheid zijn aan deze procedure minder voorbereidings- en uitvoeringslasten verbonden. De verwachting is dat met de VOA innovatieve toepassingen in de betreffende frequentiebanden worden gestimuleerd.

Rijksbrede internetconsultatie

Deze consultatie vindt plaats door middel van de Rijksbrede internetconsultatie voorgenomen regelgeving, waarbij de concept-regeling wordt geconsulteerd op een aparte website: externe link: www.internetconsultatie.nl/voa.