Algemene Onderwijsbond

11-07-2011

Agnes Jongerius spreekt namens federatieraad FNV

Agnes Jongerius spreekt namens federatieraad FNV

"Agnes heeft ruzie met Henk" hapt lekkerder weg dan: "Vakcentrale FNV heeft meningsverschil met Bondgenoten over pensioenen". Maar een ingewikkeld onderwerp als pensioenen laat zich niet terugbrengen tot personen. Hoe verleidelijk het misschien ook kan zijn om de inhoud te vertalen naar een dagelijks terugkerende soap.

In de slepende pensioenkwestie zie je dat gebeuren. Zo lang het gevecht plaatsvond tussen kabinet en werkgevers enerzijds en de vakbeweging anderzijds ging het terecht vooral om de inhoud. Terecht, want het gaat om veel geld, 800 miljard euro en het gaat iedereen aan. Vijftig jaar geleden is de pensioenleeftijd van 65 jaar ingesteld. En nu leven we 15 jaar langer. Dat is niet meer betaalbaar voor volgende generaties. Niks doen is dus geen optie. Dat is voor de meeste mensen wel duidelijk. Maar hoe je daar invulling aangeeft, daar kun je verschillend over denken.
De focus van het nieuws verschoof toen helder werd dat zo'n meningsverschil zich ook binnen de FNV begon af te tekenen. Niet alle 19 bonden, die samen de FNV maken, staan onverdeeld achter het Pensioenakkoord van 10 juni jongstleden. Eén bond heeft zich duidelijk tegen het akkoord uitgesproken. En voor alle helderheid: dat mag. Het Hoofdbestuur van FNV Bondgenoten heeft besloten het Pensioenakkoord negatief voor te leggen aan haar leden. Dus niet Henk van der Kolk persoonlijk. En ook Agnes Jongerius spreekt niet uitsluitend namens zichzelf. Met andere woorden: als Agnes Jongerius een lans breekt voor het pensioenakkoord, dan diskwalificeert zij niet het standpunt van Henk van der Kolk's FNV Bondgenoten, maar verkondigt zij de mening van de meerderheid in de Federatieraad, het parlement van de FNV. Ondergetekenden stellen met nadruk vast dat zij niet meer en niet minder doet dan waarvoor zij door de negentien bonden van de FNV is gekozen: namelijk het gezamenlijke standpunt van diezelfde bonden vertolken. Of - in geval van een meningsverschil - het meerderheidsstandpunt verdedigen.

Wij laten ons daarbij niet van de wijs brengen door misleidende termen als casinopensioen en gokpaleis. Wij beoordelen deze complexe materie op zijn eigen waardes. Wij beoordelen dit akkoord op de vraag of dit beter is voor jong en oud, voor de lagere en de hogere inkomens. Wat zich de laatste tijd als een `soap' lijkt te ontwikkelen is niets anders dan een stevig intern en extern debat over de toekomst van ons allemaal: een fatsoenlijke oudedagsvoorziening. Dat is waar het uiteindelijk om draait.

Wij doen een dringend beroep op onze critici om zich niet te verliezen in opgeklopte tegenstellingen, maar gezamenlijk verder te werken aan de totstandkoming van een pensioen akkoord waar de hele FNV achter kan staan.

Huub Elzerman, voorzitter NVJ. Liane den Haan, directeur ANBO. Walter Dresscher, voorzitter AOB. Han Busker, voorzitter NPB. Wim van den Burg, voorzitter AFMP. Ben Francooy, voorzitter FNV Horecabond. Edwin Bouwers, wn. voorzitter FNV Kiem. Charles Verhoef, voorzitter FNV ZBO. Hannie Stuurman, voorzitter FNV Zelfstandigen. Dennis Wiersma, voorzitter FNV Jong. Anya Wiersma, voorzitter FNV Vrouwenbond. Marcel van den Broek, voorzitter Nautilus NL.