Nederlands Uitgeversverbond

Kabinet streeft naar gratis NEN-normen vanaf 2012


* 11 juli 2011

*

Het kabinet heeft vooruitlopend op een uitspraak van de Hoge Raad in een brief van 30 juni 2011 aan de Tweede Kamer aangegeven dat normen waarnaar in wettelijke voorschriften wordt verwezen per 1 januari 2012 gratis beschikbaar worden gesteld. Dit is belangrijk nieuws voor uitgevers van vak- en wetenschappelijke informatie die de zogenaamde NEN-normen publiceren. In Nederland is NEN het nationale normalisatie-instituut. NEN is partner in het opstellen van nationale, Europese en internationale normen. NEN zal voor de gratis beschikbaarstelling door de overheid financieel dienen te worden gecompenseerd.

Beschikbaarstelling van dergelijke overheidsinformatie is van oudsher een lobbypunt van het NUV. Met het besluit tot gratis beschikbaarstelling volgt het Kabinet de aanbevelingen van het Platform Kenbaarheid in het kader van het project `Kenbaarheid van normen en normalisatie'. Sinds 2006 loopt er een procedure over de vraag of in het Bouwbesluit verwezen NEN-normen als wettelijke voorschriften zijn aan te merken die kosteloos door de overheid beschikbaar dienen te worden gesteld. De normen zijn tot volgend jaar , in verband met gesteld auteursrecht, alleen nog tegen betaling beschikbaar.

De aangekondigde gratis beschikbaarstelling geldt niet voor alle normen, maar alleen voor nationale normen waar in wetgeving dwingend naar wordt verwezen. Dat wil zeggen dat aan het wettelijk voorschift alleen kan worden voldaan indien (ook) aan de verwezen norm wordt voldaan. Het kabinet streeft er overigens naar om bestaande wetgeving en in voorbereiding zijnde wetgeving zoveel mogelijk van dwingende verwijzing naar normen te ontdoen. Gratis beschikbaarstelling geldt niet voor internationale normen, de Nederlandse overheid respecteert de Europese en mondiale rechten die mogelijk op deze normen rusten.

Het Kabinet heeft gekozen voor gefaseerde invoering van de kosteloze terbeschikkingstelling van de normen. Per 1 januari 2012 zullen de nationale normen waarnaar dwingend wordt verwezen in nieuwe wetgeving gratis ter beschikking worden gesteld. Normen waarnaar in op dit moment reeds bestaande wetgeving wordt verwezen of die nog in voorbereiding is, wordt per 1 januari 2014 pas gratis ter beschikking gesteld. Normen waar niet dwingend naar wordt verwezen blijven slechts tegen betaling beschikbaar.