Politie Groningen

Maandag 11 juli 2011

Provincie Groningen, 11-07-2011

Politie rondt project N350 succesvol af

GRONINGEN - Het project N350, een project waar de politie vernielingen, baldadig gedrag en openlijke geweldpleging in het noordelijke gedeelte van de Stad stevig heeft aangepakt, is succesvol afgerond. De politie surveilleerde de afgelopen tien weken op de drie stapavonden/nachten zowel in uniform als in burger. Dit resulteerde maar liefst in 101 aanhoudingen. De aanhoudingen konden mede worden verricht dankzij meldingen van alerte burgers. De verdachten konden worden aangehouden voor vernielingen, baldadigheden, brandstichtingen, diefstallen, berovingen en inbraken. Van de 101 aanhoudingen werden 20 verdachten ingesloten in een cel. Er werden 131 bekeuringen voor lichtere strafbare feiten uitgedeeld, terwijl in 17 gevallen proces-verbaal (zwaardere strafbare feiten) werden opgemaakt tegen verdachten. Grote groepen jongeren en bezoekers van de binnenstad trekken, vooral in het weekeind (donderdag, vrijdag en zaterdagnacht), door deze wijken om te gaan stappen en om weer naar huis te gaan. Uit aangiftecijfers was gebleken dat het aantal vernielingen in het noordelijke gedeelte van de Stad aan de hoge kant was. Zo werden er vernielingen en baldadigheden van autospiegels, straatmeubilair, fietsen en bushokjes gepleegd.

Bewoners en ondernemers van het noordelijke gedeelte in de binnenstad, de Korrewegwijk en de Oosterparkwijk in Groningen hebben aangegeven dat zij deze vernielingen als één van de belangrijkste ergernissen ervoeren. De politie is te spreken over de resultaten van hetproject. Naast positieve geluiden uit de betreffende wijken was ook de gemeente Groningen in haar nopjes met de resultaten van het project. De politie bekijkt samen met de gemeente Groningen of en wanneer een vervolg aan het project kan worden gegeven. De politie maakt een analyse van de verzamelde gegevens over de verdachten. Het is buitengewoon belangrijk dat bewoners in deze wijken heterdaadsituaties van misdrijven blijven melden door het alarmnummer 112 te bellen. Daarnaast blijft het belangrijk dat burgers aangifte blijven doen van dergelijke misdrijven.

Onbekende Slovenen aangehouden

KROPSWOLDE De politie heeft zondagmiddag twee onbekende Sloveense mannen aangehouden. De agenten werden naar de Strandweg in Kropswolde gestuurd na een melding dat een Sloveense man dronken achter het stuur was gestapt. Een getuige had de autosleutels van de bestuurder weten af te pakken. De man weigerde een blaastest af te leggen. Ook op het politiebureau weigerde de Sloveen alle medewerking. Zijn passagier, ook een Sloveen, werd aangehouden voor openbare dronkenschap. Beiden weigerde hun personalia op te geven. Zij werden ter ontnuchtering in een cel ingesloten. De mannen worden vandaag gehoord. De politie probeert bovendien hun identiteit vast te stellen. De politie maakt proces-verbaal op.

Duo aangehouden voor inbraak

De politie heeft zondagmiddag in een fabriekshal aan de Industrieweg in Veendam een 23-jarige vrouw uit Hardenberg en een 30-jarige man uit Slagharen aangehouden voor inbraak. Het duo werd met behulp van een politiehond in het pand aangetroffen. Zij werden voor nader onderzoek in een cel ingesloten. De agenten troffen op een parkeerplaats bij de fabriekshal de auto van de Hardenbergse aan. In de wagen troffen de dienders een balletjespistool, koper, ijzer en slijptollen aan. De auto en de genoemde spullen werden in beslag genomen. De verdachten worden vandaag gehoord.

Wielrenners gewond na valpartij

UITHUIZERMEEDEN Twee mannen van 58 en 29 jaar (woonplaatsen onbekend) zijn zondagochtend op de Middenweg in Uithuizermeeden tijdens hun toertocht ten val gekomen. De beide wielrenners reden in een groep van ongeveer 15 mensen. Zij hadden allemaal de waarschuwingsborden voor opspattend grind niet gezien. Eén van de slachtoffers gleed met zijn racefiets onderuit en de ander reed er overheen. De 58-jarige man is met rug- en nekletsel overgebracht naar het ziekenhuis. De 29-jarige man moest ook naar het ziekenhuis om zich aan zijn schaafwonden te laten verzorgen.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. Maar ook op andere plaatsen en tijdstippen zijn controles mogelijk. De politie controleerde op zondag 10 juli op diverse plaatsen op snelheid.

Nieuwe Pekela, Provincialeweg N366:aantal geregistreerde voertuigen: 760, aantal overtredingen: 15, hoogst gemeten snelheid: 124 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Veendam, Rijksweg N33: aantal geregistreerde voertuigen: 1608, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 121 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Veendam, Beneden Oosterdiep:aantal geregistreerde voertuigen: 540, aantal overtredingen: 98, hoogst gemeten snelheid: 50 km/uur, maximum toegestane snelheid: 84 km/uur.

Hoogezand/Sappemeer, De Vosholen:aantal geregistreerde voertuigen: 241, aantal overtredingen: 99, hoogst gemeten snelheid: 93 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Ten Post, Provincialeweg N360:aantal geregistreerde voertuigen: 1933, aantal overtredingen: 370, hoogst gemeten snelheid: 132 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Tolbert, Mensumaweg:aantal geregistreerde voertuigen: 110, aantal overtredingen: 11, hoogst gemeten snelheid: 106 km/uur, maximum toegestane snelheid: 60 km/uur.