Rijksoverheid


Bijlage: Stand van de aanbevelingen van de Commissie Gunning, gericht op de rijksoverheid.

Aanbevelingen (samenvatting) van commissie Gunning Stel verplicht dat er altijd twee volwassen op de groep zijn die de kinderen kunnen zien of horen. Vraag tweejaarlijks een geactualiseerde VOG aan. Verantwoordelijke(n) volgens commissie Gunning Wetgever/brancheorganisaties Stand van zaken begin juli 2011 De convenantpartijen komen binnen 6 maanden met een voorstel. Als zij daarin niet slagen, zal het kabinet regelgeving voorbereiden. Het kabinet onderzoekt momenteel op welke wijze de continue screening uit de taxibranche in de kinderopvang kan worden geïntroduceerd. Zie verder bijgaande brief. Er wordt een start gemaakt met het uitzetten van verzoeken in lidstaten die bereid zijn ten behoeve van de VOG-screening justitiële gegevens te verstrekken. Met behulp van een pilot in Amsterdam (waarbij het land van herkomst bevraagd zal worden op relevante justitiële gegevens) zullen de voorwaarden voor de algemene toepassing voorbereid worden. Het kabinet onderzoekt of de continue screening zoals per 1 juli toegepast in de taxibranche ook in de kinderopvangsector kan worden toegepast. Daarnaast is het reeds mogelijk dat het OM informatie over werknemers in de kinderopvangbranche doorgeeft aan werkgevers indien deze werknemers worden verdacht van seksueel misbruik. Zie verder bijgaande brief. Hierover wordt de TK eind 2011 geïnformeerd middels een brief over de Kwaliteitsagenda Kinderopvang. De TK wordt van de voortgang van het proces op de hoogte gehouden. Er is overeenstemming met de VNG over het budget voor (risicogestuurd) toezicht en handhaving vanaf 2012. Volgnr. 646

Kinderdagverblijven

656

Onderzoek om veroordelingen in het buitenland toegankelijk te maken voor onderzoek VOG ­ versnel elektronisch VOG.

Ministerie van Veiligheid en Justitie

666

Onderzoek of het haalbaar is beroepsregister in te stellen waarin bijzonderheden in verband met seksueel misbruik worden opgenomen.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

667

Geef het governancesysteem een plek in de regelgeving, overweeg verplichting openbaar jaarverslag en stel een raad van toezicht verplicht.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

685

Benader risicogestuurd toezicht als methode om kwaliteit te verbeteren en niet te bezuinigen.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

693



Bijlage: Stand van de aanbevelingen van de Commissie Gunning, gericht op de rijksoverheid. Onderzoek hoe toetsingkader geschikt gemaakt kan worden voor beoordelen van minder kwantificeerbare kwaliteitsaspecten en de werkelijk gerealiseerde kwaliteit (o.a. NCKO-Kwaliteitsmonitor). Maak toetsen klachtverslag onderdeel van toetsingskader. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de TK is bij brief op 20 april (TK 31 322) aangegeven dat de pedagogische kwaliteit en praktijk een belangrijker onderdeel wordt van het toezicht. Dit onderwerp wordt meegenomen in de brief over marktwerking en de positie van ouders die in september 2011 aan de TK wordt aangeboden. Door middel van het bestaande instrument last onder bestuursdwang kan deze sanctie reeds worden opgelegd, indien de omstandigheden daartoe nopen. Dit past binnen het in de brief van 20 april jl. (TK 31 322) aangekondigde risicogestuurd toezicht: slecht presterende ondernemers krijgen te maken met intensiever toezicht. Tevens wordt er voorzien in striktere handhaving. De Inspectie van het onderwijs is momenteel bezig een opdracht hiernaar uit te zetten. Dit onderwerp wordt meegenomen in de brief over marktwerking en de positie van ouders die in september 2011 aan de TK zal worden aangeboden. Dit onderwerp wordt meegenomen in de brief over marktwerking en de positie van ouders die in september 2011 aan de TK zal worden aangeboden. Wat dit onderdeel betreft wordt aangesloten bij het systeem van primair onderwijs. Dit vindt zijn beslag in het wetsvoorstel verplichte meldcode van VWS. Dit wordt geregeld met het wetsvoorstel verplichte meldcode van VWS. De meldplicht voor professionals zal bij nota van wijziging in dit wetsvoorstel worden 694

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in overleg VNG en GGD Nederland Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in overleg met Ministerie van Veiligheid en Justitie Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

695

Introductie sanctie van het aanstellen interim-manager.

699

Zorg ervoor dat zwak presterende kinderdagverblijven binnen bepaalde termijn de kwaliteit op orde hebben en introduceer straffe van sluiting.

700

Onderzoek of organisatie bestuurlijke toezicht/handhaving in onderwijs/jeugdzorg/voor- en vroegschoolse educatie inspiratiebron is voor kinderopvang. Maak klachtenafhandeling transparanter, inclusief klachtjaarverslag/klachten bij stichting Klachtencommissie Kinderopvang en de Klachtenkamer Oudercommissie Klachtenopvang. Maak beoordeling behandeling klachten onderdeel toetsingskader.

Inspectie van het Onderwijs

701

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

705

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

706

Introduceer een verplichting om bij signalen van seksueel misbruik advies te vragen aan AMK.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

711

Stel uniform protocol vermoedens kindermishandeling verplicht.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

712



Bijlage: Stand van de aanbevelingen van de Commissie Gunning, gericht op de rijksoverheid. opgenomen. Schroef kwaliteit op zodat ouders alleen nog kunnen kiezen uit goede en zeer goede kinderdagverblijven. Publiceer gegevens kwaliteit van kinderdagverblijven nietanoniem en landelijk. Stel strengere eisen aan startende kinderdagverblijven. Overweeg minimum van 3 groepen (bij geringe bevolkingsdichtheid) of sluit aan bij bijvoorbeeld scholen. Laat financiële prikkels nader analyseren in relatie tot de financiële effecten van de kwaliteitsverbetering. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Hierover wordt de TK eind 2011 geïnformeerd middels een brief over de Kwaliteitsagenda Kinderopvang. De TK wordt van de voortgang van het proces op de hoogte gehouden.. 717

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Positioneer kinderdagverblijven vooral als voorziening gericht op de ontplooiing van kinderen. Onderzoek integrale kindcentra en een doorlopend ontwikkelingstraject van 0-12 jaar.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Kies een beter passende naam voor de sector.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Hierover wordt de TK eind 2011 geïnformeerd middels een brief over de Kwaliteitsagenda Kinderopvang. De TK wordt van de voortgang van het proces op de hoogte gehouden. Met de Wet OKE Staatsblad 2010, nr. 296. Is dit al onderdeel van huidig kabinetsbeleid. Dit onderwerp is onderdeel van huidig kabinetsbeleid. In het najaar wordt de TK geïnformeerd met de kabinetsreactie op het SER-advies "Tijden in de samenleving" over de inzet op dit onderwerp. De sector is hiermee aan de slag. De CNV publieke Zaak heeft hierover een prijsvraag uitgeschreven.

718

720

720

720

Voer onderzoek uit naar internetoppascentrales en maatregelen om de risico's te beperken. Onderzoek of aan eisen van kwaliteit en veiligheid op andere onderdelen van de kinderopvang, zoals de buitenschoolse opvang en de gastouderopvang wordt voldaan.

Ministerie van Veiligheid en Justitie Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Deze aanbeveling is belegd bij de politie, eind 2011 wordt de TK hierover geïnformeerd. Wet tot wijziging van de Wet kinderopvang in verband met herziening van stelsel van gastouderopvang is op 18 2010 aangenomen. De evaluatie van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzaalwerk volgt eind 2011. De TK zal over de voortgang in de diverse verschillende dossiers worden geïnformeerd.

721

722

Borg dat de aanbevelingen worden opgevolgd en de verbetermaatregelen op elkaar worden afgestemd.

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

724






---- --