Gemeente Berkelland


Thijmen Nijman uit Eibergen is winnaar Cartoonbattle `Jongeren en Alcohol'

Thijmen Nijman uit klas 3B2 van het Assinklyceum in Eibergen heeft de eerste prijs gewonnen in de cartoonbattle Jongeren & Alcohol in de Achterhoek.

Wethouder Han Boer heeft de prijs op vrijdag 8 juli op de school uitgereikt.

Ongeveer 950 leerlingen van zes Achterhoekse scholen hebben aan de cartoonbattle meegedaan. Het doel van de wedstrijd was dat jongeren een mening vormen over alcoholgebruik en hier op een creatieve manier mee aan de slag gaan. Om de leerlingen goed voor te bereiden, hebben docenten tekenen/kunstzinnige vorming op school een aantal cartoonlessen georganiseerd.
Elke school heeft zelf drie winnaars gekozen, die vervolgens meedongen naar de regionale hoofdprijs: vier kaartjes voor Walibi World.

Jury

De jury, bestaande uit striptekenaar Jeroen Steehouwer en een medewerker van IrisZorg, waren verrast door de grappige en originele cartoon van Thijmen. De compositie was ook nog eens mooi getekend, zodat zijn inzending een verdiende eerste prijs opleverde.

Project alcoholmatiging jeugd

De cartoonbattle is onderdeel van het project `Alcoholmatiging Jeugd in de Achterhoek'. De gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek zijn het project gestart met als doel het alcoholgebruik van jongeren terug te dringen. Waarom? De jeugd drinkt steeds jonger, steeds vaker en steeds meer alcohol. Jongeren lopen hiermee grote risico's. Alcoholgebruik op jonge leeftijd betekent kans op blijvende hersenschade, slechtere schoolprestaties en verslaving. Veel drinken leidt bovendien vaker tot ongelukken in het verkeer, vernielingen en agressie op straat en onveilig vrijen. De gemeenten voeren het project uit, samen met politie, justitie, bureau Halt, IrisZorg en GGD Gelre-IJssel.

Brief aan ouders 12-jarigen in Berkelland

Kortgeleden ontvingen alle ouders/verzorgers van kinderen die dit jaar 12 jaar worden een brief van de GGD en de gemeente.

De brief gaat over alcoholgebruik op jonge leeftijd en de gevolgen daarvan voor de ontwikkeling. Niet dat ieder kind op de leeftijd van 12 al bezig is met alcoholgebruik, maar voor veel kinderen breekt er een nieuwe fase aan. Ze ontwikkelen een eigen persoonlijkheid en willen hun eigen weg gaan. In de meegestuurde folder staan feiten over alcohol, jongeren en opvoeding, maar ook tips hoe je alcoholgebruik bespreekbaar maakt. Nieuwsgierig naar de volledige brief kijk dan op http://redactie-berkelland.digimeentemidoffice.nl/webeditor/www.cjgberk elland.nl

Klik verder onder flessepost.