Dura Vermeer

Amsterdam - 11 juli 2011

Unica en Dura Vermeer bouwen duurzaam datacenter

Unica en Dura Vermeer hebben een grote opdracht verworven voor de bouw van een nieuw datacenter van Equinix op het Science Park Amsterdam. Het betreft de bouw van een van de meest duurzame datacenters ter wereld. De eerste fase van het volledig nieuw te bouwen datacenter ter grootte van 6.400 m² zal naar verwachting eind 2012 worden opgeleverd en is het meest duurzame datacenter van Equinix wereldwijd. Een Nederlandse primeur is dat een gedeelte van de restwarmte via de bodem gebruikt zal worden voor verwarming van een ander gebouw. Equinix is een Amerikaanse beursgenoteerde leverancier van wereldwijde datacenterdiensten.

De samenwerking van Unica Fastcom met Dura Vermeer Bouw Amsterdam staat garant voor kennis en expertise op zowel bouwtechnisch als installatietechnisch gebied. Het datacenter zal worden gebouwd volgens de Amerikaanse LEED-certificering, dat strenge eisen stelt aan de duurzaamheid aan design, bouw en operationele performance.

Innovatieve toepassing van restwarmte
Unica zal een gedeelte van de restwarmte van het gehele Equinix-complex in het Science Park Amsterdam (18.000 m², verdeeld over drie datacenters, waarvan twee bestaande) via de bodem uitwisselen voor de volledige verwarming van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam. Dit wordt gerealiseerd doordat zowel het datacentrum als het 50 meter verderop gelegen FNWI-gebouw gebruik maken van warmte-koudeopslag (WKO) in de grond. Hierbij dient het grondwater als warmtebuffer. Het is de eerste keer dat een dergelijk warmte-uitwisselingsproject via de bodem wordt toegepast in Nederland.

Toekomstige uitbreiding restwarmte-uitwisseling Deze innovatieve ondergrondse energie-uitwisseling wordt gefinancierd en geëxploiteerd door Unica Ecopower. Unica Ecopower ziet vanwege de grote hoeveelheid restenergie in dit gebied volop mogelijkheden om ook andere partijen die gevestigd zijn in het Science Park Amsterdam te kunnen aansluiten op dit restwarmteproject. Ir. Jan Maarten Elias, directeur Unica Ecopower: "Er is sprake van een sterke groei van het aantal datacenters wereldwijd. Kenmerk van datacenters is dat ze intrinsiek veel energie verbruiken. Bovendien komt er door de hoeveelheid processen zeer veel warmte vrij. Normaliter verdwijnt deze warmte grotendeels ongebruikt in de buitenlucht. Met de door ons ontwikkelde onderlinge warmte-uitwisseling via warmte-koudeopslag (WKO) in de bodem kan een groot deel van het intensieve energie-verbruik worden bespaard. Daarnaast is deze restwarmte perfect bruikbaar voor dichtbijgelegen gebouwen waardoor de voordelen alleen maar groter worden. Wij zien dit als een veelbelovende ontwikkeling en zijn overtuigd dat de indrukwekkende synergievoordelen op veel meer locaties te behalen zijn".

---