VU medisch centrum

Onterechte berichtgeving Spits over muizen en buizenpost

11 juli 2011

Vandaag staat in Spits een bericht over muizen in VUmc. Ook meldt Spits dat de buizenpost vast kan zitten waardoor een operatie uitgesteld moet worden. VUmc stelt met nadruk dat inhoud van dit bericht onterecht is.

Het klopt dat VUmc op dit moment last heeft van muizen. Dit is een gevolg van alle bouwwerkzaamheden rondom VUmc. De muizen zijn daardoor op zoek naar een andere plek. Van een plaag is absoluut geen sprake. De muizen die er zijn, zijn gezien in stafgebouwen. Er zijn geen meldingen op de zorgafdelingen. Er zijn geen signalen van ratten en kakkerlakken. Het facilitair bedrijf VUmc heeft een actief bestrijdingsplan voor ongedierte. VUmc vindt een hygiënische omgeving van groot belang en heeft twee gecertificeerde medewerkers die hier continu op toezien. Ook laat VUmc elke zes weken regulier controle uitvoeren door een extern bedrijf.

Spits meldt ook dat de buizenpost tussen OK en laboratorium niet goed werkt. Zo zouden buisjes met bloed breken tijdens transport. Dankzij gebruik van plastic buisjes gaat er slechts incidenteel iets mis, het gaat dan om gebruikersfouten. Dit heeft geen grote gevolgen voor patiënten. Buizenpost is een goed werkend systeem dat in veel ziekenhuizen wordt gebruikt.

VUmc heeft een actief beleid richting medewerkers op het melden van problemen om zo snel mogelijk actie te kunnen ondernemen. bron: Origineel