Politie Hollands Midden

Alphen aan den Rijn - Resultaten onderzoeken schietpartij

Alphen aan den Rijn, 11-07-2011 o Het strafrechtelijk onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de schietpartij in Alphen aan den Rijn op 9 juli 2011 heeft twee belangrijke uitkomsten opgeleverd. Dat heeft Kitty Nooy, hoofdofficier van justitie van Hollands Midden vandaag tijdens een persconferentie in het stadhuis in Alphen aan den Rijn bekend gemaakt.*

Rijksrechercheonderzoek De afgelopen drie maanden heeft de Rijksrecherche een feitenonderzoek gedaan naar het verstrekken van de wapenvergunning aan Van der V. Uit dit onderzoek is gebleken dat de voorgeschreven procedures voor de verlofverlening en verlenging zijn gevolgd. Desondanks is in 2008 bij de beoordeling van deze verlofaanvraag de bij de politie Hollands Midden aanwezige registratie uit 2006 (gedwongen opname van Van der V.) niet gebruikt. Of de relevante informatie is door de infodesk niet verstrekt aan de behandelaar, of de behandelaar heeft de informatie over het hoofd gezien. Als de registratie wel was meegewogen, had dit minimaal moeten leiden tot een vraag aan Van der V. om te komen met een verklaring van een arts of psychiater dat deze bekend is met de psychische problematiek en dat deze op dat moment niet (langer) een belemmering vormde om een wapenverlof te verlenen. Of Van der V. toen zon verklaring zou hebben gekregen, is niet te zeggen. Hetzelfde geldt voor de verlengingen.

TGO-onderzoek Het strafrechtelijk onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de schietpartij in Alphen aan den Rijn heeft geleid tot een verdenking tegen een man. Deze man wordt er van verdacht dat hij op de hoogte was van het voornemen van Van der V. om zichzelf en mogelijk anderen om het leven te brengen. Omdat de verdachte de plannen van Van der V., niet heeft gemeld aan de politie heeft hij zich mogelijk schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. Het OM in Den Haag heeft daarom besloten deze man te vervolgen. Hij wordt verdacht van overtreding van artikel 136 Wetboek van Strafrecht. In artikel 136 van het Wetboek van Strafrecht staat dat als je kennis draagt dat iemand het voornemen heeft tot het plegen van bepaalde zware misdrijven, je dat moet melden aan de politie. Doe je dat niet, dan ben je strafbaar. De maximumstraf op dit wetsartikel is één jaar gevangenisstraf. Het is nog niet bekend wanneer de verdachte voor de rechter zal verschijnen. Het strafrechtelijk onderzoek is nog niet afgerond.

Burgerplicht Het OM wil benadrukken dat het je plicht is als burger om de politie te benaderen als je denkt dat iemand met plannen voor een zwaar misdrijf rondloopt. De politie is beter in staat de ernst of waarschijnlijkheid van het voorgenomen misdrijf te beoordelen.

* Dit bericht is afkomstig van het Openbaar Ministerie Den Haag