Gemeente Maassluis

Kinderen uit arme gezinnen moeten zichzelf kunnen ontplooien


Hoe kunnen we voorkomen dat ouders armoede doorgeven aan hun kinderen en dat mensen sociaal worden buitengesloten? Dit staat centraal in het gemeentelijk armoedebeleid. Onlangs is in een plan van aanpak op een rijtje gezet hoe de gemeente dit de komende jaren wil aanpakken. Verantwoordelijk wethouder Pieter Kromdijk: "Ons beleid richt zich niet alleen op inkomensondersteuning. We proberen juist het ontstaan van armoede te voorkomen en het doorgeven hiervan aan de volgende generatie. Kinderen moeten de kans krijgen hun talenten te ontwikkelen en deel te nemen aan de maatschappij, ongeacht het inkomen van hun ouders."

Vaak hangt armoede samen met andere problemen, zoals werkloosheid, schulden of gezondheidsklachten. Mensen kunnen hierdoor in een sociaal isolement raken. Door langdurig geldgebrek kunnen ze bijvoorbeeld geen lid worden van een club of vereniging en dat geldt vaak ook voor hun kinderen. Kromdijk: `Kinderen die in armoede opgroeien zijn vaak letterlijk het kind van de rekening. In sommige families is armoede al generaties lang aanwezig. Dit kan soms in alle opzichten negatief werken: mensen hebben weinig zelfvertrouwen, zijn angstig en ongelukkig en dat dragen ze over op hun kinderen. Dit patroon moeten we proberen te doorbreken.'

Tegenprestaties

De gemeente wil de komende jaren afspraken maken met Maassluise verenigingen en organisaties om deelname van kinderen uit arme gezinnen te stimuleren. Aan deze families wordt gevraagd een tegenprestatie te verrichten, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk bij de club waar het kind lid wordt. Verder gaat de gemeente nog dit jaar een proef doen met wijkgerichte projecten; bewoners krijgen een actieve rol in hun wijk en kunnen op die manier meer voor elkaar betekenen. Daarnaast wordt onderzocht of het mogelijk is een tegenprestatie te vragen voor inkomensondersteunende voorzieningen. "Voor wat hoort wat", aldus wethouder Kromdijk. Hij benadrukt dat mensen zelf verantwoordelijk zijn en blijven: "Ze moeten zelf in actie komen, we nemen ze niet bij de hand. Alles draait om zelfredzaamheid, maar het motto is wel: participeren naar vermogen, dus meedoen voor zover je kunt. De gemeente vormt natuurlijk wel een vangnet voor mensen die het niet op eigen kracht redden."

Samenwerken

Diverse maatschappelijke organisaties en instellingen in Maassluis, maar ook het bedrijfsleven wordt gevraagd mee te denken en deel te nemen aan deze ontwikkelingen. Kromdijk: "Burgers, instellingen en bedrijven hebben vaak zelf de beste oplossing. Daarom gaan we zoeken naar een nieuwe en integrale manier van samenwerken, naar het leggen van meer en andere verbindingen tussen diverse partijen. Zo krijg je betere ideeën en meer draagvlak. En als we samen werken, kunnen we ook meer bereiken."

Het Uitwerkingsplan nota Integraal Armoedebeleid 2011-2014 is vinden op www.maassluis.nl/meedoen.