Gemeente Enkhuizen

Gemeente neemt maatregelen tegen iepziekte

Ook dit jaar heeft de gemeente Enkhuizen weer te kampen met iepziekte. Er zijn al verschillende zieke iepen gevonden op de Vesting die direct daarna zijn gekapt. Graag informeren wij u over deze ziekte en gemeentelijke maatregelen. Jaren geleden werden de eerste besmette bomen in Enkhuizen gesignaleerd en verwijderd. In totaal zijn er dit jaar inmiddels zon 10 bomen aan deze ziekte verloren gegaan. Ondanks dit hoge aantal is er in Enkhuizen, in verhouding met de grote hoeveelheid iepen op deze plek, sprake van redelijk weinig gevallen van iepziekte. Een mogelijke oorzaak hiervan is dat Enkhuizen aan het IJsselmeer grenst. De iepenspintkever verplaatst zich over het land en kan dus maar van een kant de stad binnenkomen.

De gemeente controleert actief en voert preventieve maatregelen uit. Na een signalering van een nieuwe aantasting wordt de boom binnen twee werkdagen verwijderd. Daarna worden er onmiddellijk sleuven gegraven om besmetting via de wortels te voorkomen.
Afgelopen jaren zijn er verschillende exemplaren van de hoogtolerant iepenras op de Vesting geplant. Ook de komende jaren zullen er hoogtolerante iepen worden en geplant op plekken die al een aantal jaren iepziekte vrij zijn. Zo probeert de gemeente de Iep als boom voor de toekomst van Enkhuizen te behouden.

De Vesting