Gemeente IJsselstein


Openbare ruimte scoort een 6,9

Deelnemers van het inwonerspanel van de gemeente IJsselstein geven de openbare ruimte in de eigen buurt gemiddeld een 6,9 als rapportcijfer. Over de hoeveelheid groen in de buurt, de openbare verlichting en de hoeveelheid graffiti zijn de deelnemers het meest tevreden.

Het minst tevreden is men over de hoeveelheid hondenpoep. Er mag volgens het panel het meest worden bezuinigd op het onderhoud en het aantal zitbanken en de inzet om graffiti te beperken. Op de openbare verlichting mag het minst worden bezuinigd. De gemeente gebruikt de resultaten bij het opstellen van een beheer- en onderhoudsplan voor de openbare ruimte.

Inzicht in waardering en voorkeuren
Het eerste onderzoek waarin de mening van het inwonerspanel is gepeild, betreft de openbare ruimte (wegen, stoepen, grasvelden, speelplaatsen en dergelijke). In totaal gaven 954 inwoners via het panel hun mening over hun eigen buurt en het centrum.
Het doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in de waardering van de openbare ruimte in de eigen buurt en in het centrum van IJsselstein. Ook was het doel de voorkeuren te onderzoeken van inwoners voor bezuinigingen op de openbare ruimte.

De gemeente gebruikt de resultaten bij het opstellen van een integraal beheer- en onderhoudsplan. Door de meting over een aantal jaar te herhalen, is vast te stellen of en op welke onderdelen de waardering van de openbare ruimte is gewijzigd als gevolg van bezuinigingen die gaan plaatsvinden. De resultaten van het onderzoek zijn hier te lezen.

Doel inwonerspanel
Het college heeft in 2010 besloten tot het opzetten van een digitaal inwonerspanel. Doel van het inwonerspanel is de betrokkenheid van de inwoners bij het gemeentelijke beleid te vergroten en de effectiviteit van het gemeentelijke beleid te meten. Een digitaal inwonerspanel is een goede aanvulling op de verschillende instrumenten die toepasbaar zijn op het gebied van burgerparticipatie, omdat het snel inzicht kan geven in de mening van inwoners over diverse onderwerpen.

Aanmelden
Inwoners die geĂŻnteresseerd zijn deel te nemen aan het inwonerspanel kunnen zich opgeven via trendview@duomarketresearch.nl Vooral inwoners jonger dan 24 jaar worden opgeroepen zich aan te melden.