CDA


CDA eist verbetering veiligheid rangeerterreinen maandag 11 juli 2011

Afgelopen week werd bekend dat op rangeerterreinen niet altijd duidelijk is welke treinen, welke gevaarlijke stoffen vervoeren. CDA Tweede Kamerlid Marieke van der Werf vindt dit schrikbarend en eist snel verbetering. âIn het geval van een ongeluk moet de brandweer direct weten waar het gevaar zit. Omwonenden van deze rangeerterreinen moeten er vanuit kunnen gaan dat de overheid alles op alles zet om de veiligheid op orde te hebben. Onduidelijkheid over gevaarlijke stoffen kan noodlottig zijnâ.

Daarom stelde Van der Werf direct Kamervragen aan de minister van Infrastructuur. Van der Werf: âHet rapport met de bevindingen moet, voorzien van een kabinetsreactie, meteen naar de Tweede Kamer worden gestuurd, zodat wij de minister kunnen opdragen de veiligheid op orde te krijgenâ.

Van der Werf verbaast zich erover dat het niet verplicht is om bepaalde uiterlijke kenmerken op treinen aan te brengen, zoals het befaamde doodshoofd bij giftige stoffen. âDat zou al een hoop duidelijkheid kunnen biedenâ. Ook wil Van der Werf weten wat de rol van Prorail is in deze. âUiteindelijk zijn zij verantwoordelijk voor het spoor en de bijbehorende rangeerterreinen. Want het kan niet zo zijn dat iedereen naar elkaar gaat wijzenâ.