Syntens

Beeter(TM) van Ojah, het heerlijke alternatief voor vlees. Nutri-Pulse(TM) e-Cooker van IXL Netherlands, de ideale manier om voeding te bereiden. Het diagnostisch platform van ClearDetections, voor eenduidige detectie van plantenziekten. De jury van de Food Valley Award 2011 heeft deze initiatieven uitgeroepen tot het meest onderscheidend op het gebied van innovatie, samenwerking en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. In de finale, tijdens Food Valley Expo op 13 oktober, zal de winnaar van de Food Valley Award 2011 bekend worden gemaakt.

Beeter(TM), hét heerlijke alternatief voor vlees Meer dan 6 miljoen Nederlanders willen best een of twee dagen in de week geen vlees eten. Slechts 30% doet dat daadwerkelijk. Dat vraagt om lekkere, gezonde en betaalbare alternatieven. Ojah produceert met haar voedseltechnologie 100% plantaardige ingrediënten als basis voor verrassende vlees- en visvrije gerechten. De ingrediënten, in Nederland vermarkt onder de naam Beeter(TM), worden gemaakt van duurzaam geteelde, niet-genetisch gemodificeerde soja en hebben in tegenstelling tot bestaande vleesvervangers een lange vezelstructuur en zijn makkelijk verwerkbaar. Hierdoor krijgen eindproducten een stevige beet met een mals en sappig mondgevoel. Bijzonder is ook de technologie, die het gebruik van additieven als (tarwe)-gluten, zout en dierlijke ingrediënten overbodig maakt. âDe nominatie voor de Food Valley Award kon voor ons op geen beter moment komen,â zegt Jeroen Willemsen, Manager Externe Zaken. âOp 3 oktober openen wij onze productiefabriek in Ochten en dan nu deze erkenning van de jury, dat is geweldig.â

Nutri-Pulse(TM) e-Cooker, de ideale manier van voedselbereiding Sinds jaar en dag koken we voedsel. Logisch. Het kookproces maakt vele groenten en vlees eetbaar, verteerbaar en gezonde voedingsstoffen beter beschikbaar voor het menselijk lichaam. Nadeel van het traditionele koken is de landurige verhitting van het voedsel bij hoge temperatuur. Daardoor kunnen vele essentiële voedingsstoffen verloren gaan. IXL Netherlands ontwikkelde de Nutri-Pulse(TM) e-Cooker. Met behulp van korte elektrische pulsen (Pulsed Electric Field technology) kan in zeer korte tijd en bij lage temperatuur voedsel worden bereid met minimale aantasting van eiwitten, vitamines, antioxidanten, suikers en andere gezonde bestanddelen. Deze ideale manier brengt ook andere voordelen met zich mee. âDenk aan energiebesparing, beperking van voedselverspilling, homogene verhitting en veiligheid in gebruik, want de handen verbranden aan het pannetje is niet mogelijk,â aldus Govert van Oord, Managing Director IXL Netherlands.

ClearDetections, het diagnostisch platform voor het opsporen van plantenziekten
Nederland exporteert veel planten en bloemen. Er worden er steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet geminimaliseerd worden en tegelijkertijd moeten de planten vrij zijn van ziektenverwekkers. Nematoden, microscopisch kleine âaaltjesâ, zijn in de meeste gevallen onschadelijk voor de mens, maar kunnen in de landbouw grote schade aanrichten. Wereldwijd kost dit naar schatting 80 miljard US dollars per jaar. Met de gewenste minimalisatie van het gewasbeschermingsmiddelengebruik is het een uitdaging om het productie- en kwaliteitsniveau te handhaven. Essentieel daarbij is het voorkomen van schade door plantenziekten en dat kan alleen bij het vroegtijdig opsporen van de ziekteverwekkers. âDe duurzame beheersing van plantenziekten vereist snelle, robuuste, gevoelige en specifieke detectiemethoden van ziekteverwekkers tegen een gunstige kostprijs. Het ClearDetections platform biedt die mogelijkheid aan alle agrarische laboratoria, die de testen vervolgens zelf kunnen uitvoeren,â vertelt Renske Landeweert, Managing Director ClearDetections. âDe nominatie van ClearDetections voor de Food Valley Award 2011 is een hele eer en biedt prachtige kansen bij de verdere opstart van ons bedrijfâ.Â

Meer informatie
De Food Valley Award 2011 wordt uitgereikt tijdens Food Valley Expo (voorheen Food Valley Conferentie) op 13 oktober in CineMec te Ede. Met de uitreiking van de Food Valley Award bekroont de stichting Food Valley het meest innovatieve initiatief binnen de voedings(gerelateerde)industrie. In de jury van de Food Valley Award 2011 hebben zitting: J. Maat, Algemeen directeur Topinstituut Food & Nutrition (juryvoorzitter), A. Mensink, Director International Relations & Projects stichting Food Valley, J. Nelissen, Directeur Newtricious B.V., H. Verhagen, Hoofd Centrum voor Voeding en Gezondheid RIVM, H. de Vries, Directeur Duurzame Ketens/directeur-inspecteur West VROM en M. van Wordragen, Directrice NSure B.V. Voor meer informatie over de genomineerden en de Food Valley Award: www.foodvalleyaward.nl. Syntens is partner van stichting Food Valley.