Beeter(TM) van Ojah, het heerlijke alternatief voor vlees. Nutri-Pulse(TM)
e-Cooker van IXL Netherlands, de ideale manier om voeding te bereiden.
Het diagnostisch platform van ClearDetections, voor eenduidige detectie
van plantenziekten. De jury van de Food Valley Award 2011 heeft deze
initiatieven uitgeroepen tot het meest onderscheidend op het gebied van
innovatie, samenwerking en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. In
de finale, tijdens Food Valley Expo op 13 oktober, zal de winnaar van
de Food Valley Award 2011 bekend worden gemaakt.
Beeter(TM), hét heerlijke alternatief voor vlees
Meer dan 6 miljoen Nederlanders willen best een of twee dagen in de
week geen vlees eten. Slechts 30% doet dat daadwerkelijk. Dat vraagt om
lekkere, gezonde en betaalbare alternatieven. Ojah produceert met haar
voedseltechnologie 100% plantaardige ingrediënten als basis voor
verrassende vlees- en visvrije gerechten. De ingrediënten, in
Nederland vermarkt onder de naam Beeter(TM), worden gemaakt van duurzaam
geteelde, niet-genetisch gemodificeerde soja en hebben in tegenstelling
tot bestaande vleesvervangers een lange vezelstructuur en zijn
makkelijk verwerkbaar. Hierdoor krijgen eindproducten een stevige beet
met een mals en sappig mondgevoel. Bijzonder is ook de technologie, die
het gebruik van additieven als (tarwe)-gluten, zout en dierlijke
ingrediënten overbodig maakt. âDe nominatie voor de Food Valley Award
kon voor ons op geen beter moment komen,â zegt Jeroen Willemsen,
Manager Externe Zaken. âOp 3 oktober openen wij onze productiefabriek
in Ochten en dan nu deze erkenning van de jury, dat is geweldig.â
Nutri-Pulse(TM) e-Cooker, de ideale manier van voedselbereiding
Sinds jaar en dag koken we voedsel. Logisch. Het kookproces maakt vele
groenten en vlees eetbaar, verteerbaar en gezonde voedingsstoffen beter
beschikbaar voor het menselijk lichaam. Nadeel van het traditionele
koken is de landurige verhitting van het voedsel bij hoge temperatuur.
Daardoor kunnen vele essentiële voedingsstoffen verloren gaan. IXL
Netherlands ontwikkelde de Nutri-Pulse(TM) e-Cooker. Met behulp van korte
elektrische pulsen (Pulsed Electric Field technology) kan in zeer korte
tijd en bij lage temperatuur voedsel worden bereid met minimale
aantasting van eiwitten, vitamines, antioxidanten, suikers en andere
gezonde bestanddelen. Deze ideale manier brengt ook andere voordelen
met zich mee. âDenk aan energiebesparing, beperking van
voedselverspilling, homogene verhitting en veiligheid in gebruik, want
de handen verbranden aan het pannetje is niet mogelijk,â aldus Govert
van Oord, Managing Director IXL Netherlands.
ClearDetections, het diagnostisch platform voor het opsporen van
plantenziekten
Nederland exporteert veel planten en bloemen. Er worden er steeds
hogere eisen gesteld aan de kwaliteit. Het gebruik van
gewasbeschermingsmiddelen moet geminimaliseerd worden en tegelijkertijd
moeten de planten vrij zijn van ziektenverwekkers. Nematoden,
microscopisch kleine âaaltjesâ, zijn in de meeste gevallen onschadelijk
voor de mens, maar kunnen in de landbouw grote schade aanrichten.
Wereldwijd kost dit naar schatting 80 miljard US dollars per jaar. Met
de gewenste minimalisatie van het gewasbeschermingsmiddelengebruik is
het een uitdaging om het productie- en kwaliteitsniveau te handhaven.
Essentieel daarbij is het voorkomen van schade door plantenziekten en
dat kan alleen bij het vroegtijdig opsporen van de ziekteverwekkers.
âDe duurzame beheersing van plantenziekten vereist snelle, robuuste,
gevoelige en specifieke detectiemethoden van ziekteverwekkers tegen een
gunstige kostprijs. Het ClearDetections platform biedt die mogelijkheid
aan alle agrarische laboratoria, die de testen vervolgens zelf kunnen
uitvoeren,â vertelt Renske Landeweert, Managing Director
ClearDetections. âDe nominatie van ClearDetections voor de Food Valley
Award 2011 is een hele eer en biedt prachtige kansen bij de verdere
opstart van ons bedrijfâ.Â
Meer informatie
De Food Valley Award 2011 wordt uitgereikt tijdens Food Valley Expo
(voorheen Food Valley Conferentie) op 13 oktober in CineMec te Ede. Met
de uitreiking van de Food Valley Award bekroont de stichting Food
Valley het meest innovatieve initiatief binnen de
voedings(gerelateerde)industrie. In de jury van de Food Valley Award
2011 hebben zitting: J. Maat, Algemeen directeur Topinstituut Food &
Nutrition (juryvoorzitter), A. Mensink, Director International
Relations & Projects stichting Food Valley, J. Nelissen, Directeur
Newtricious B.V., H. Verhagen, Hoofd Centrum voor Voeding en Gezondheid
RIVM, H. de Vries, Directeur Duurzame Ketens/directeur-inspecteur West
VROM en M. van Wordragen, Directrice NSure B.V. Voor meer informatie
over de genomineerden en de Food Valley Award: www.foodvalleyaward.nl.
Syntens is partner van stichting Food Valley.
Syntens