Hoefnet

Nieuws

Belgische stand van zaken wereldkampioenschappen

11-07-2011

Nieuws van de VLP

Op 2 juli vond een geplande training plaats bij Felix Marie Brasseur, 2 keer individueel wereldkampioen 4-span mennen. De nationale mencommissie had hiervoor de kandidaten voor beide WK's mennen die dit jaar doorgaan, uitgenodigd en ook extra budget voor deze training voorzien. De ponymenners gingen quasi voltallig op de uitnodiging in. De tweespan menners haakten solidair af.

WK pony's - LIPICA (SLO) - 21 - 25 september

Het WK pony's bestaat uit een ploeg van een enkel-, een twee- en een vierspan pony's. Individueel nodigt de organisator per reeks ook nog een aantal gespannen extra. Paul Denblyden is de ploegleider voor dit WK en geeft een stand van zaken. We zitten op schema zeker bij de vierspannen pony's, waar we een aantal topspannen hebben. Tinne Bax dient haar individuele bronzen medaille te verdedigen; Jan Nijs werd tweede in Saumur maar verscheen niet op de training. Mia Allo traint een nieuw span dat het dressuurmatig goed doet en ook Jeroen Deschutter was present in deze reeks.

Bij het enkelspan pony's blijft er jammer genoeg maar één kandidaat over : Marc Antoine Jacquet. Bij de tweespan pony's waren Johan Nijs en Laurent Herman aanwezig voor de training. De CAI Haras du Pin (FRA) is nog één van de selectiewedstrijden.

WK tweespan paarden - CONTY (FRA) - 24 - 28 augustus

Jan Devaere, de FEI Honorary Chief Steward mennen is de ploegleider.

CAI Saumur was een verplichte selectie. Initieel hadden er zich 7 kandidaat gesteld voor het WK . In Saumur werden de teerlingen geschud. Beste in de dressuur was Marc Dieleman (13de). Eric Van Praet werd (20ste), Dirk Stael (21ste), Filip Kindt (22ste) en José Riche (28ste) op 29 deelnemers. In de marathon ging Marc Dieleman over de kop en eindigde met een barst in zijn bekken, waardoor hij enkele weken de strijd noodgedwongen moet staken. Dieleman was ook op de CAI van Windsor (GBR) de beste Belg.

Bij de eindafrekening in Saumur was Eric Van Praet (13de) de beste Belg voor Dirk Stael (14de), Filip Kindt (18de) en José Riche (27ste). Enkele dagen voor de geplande training hadden de kandidaten niet geantwoord op de uitnodiging voor deze training. De nationale commissie belde de kandidaten op om te weten wat ze van plan waren. Sommigen haakten af voor deze verplichte training. Wendy Laeremans, nieuwe sporttechnische directeur van de KBRSF, stu urde namens de KBRSF mencommissie een schrijven dat de verplichte training geannuleerd werd. De mencommissie maakte -gezien sommige tegenvallende resultaten in Saumur- en het niet deelnemen aan de vooropgestelde training, het nodige voorbehoud om al dan niet een ploeg naar de WK te sturen. Een ploeg bestaat uit max. 3 menners, zodat de 4de en de 5de in de ranking van Saumur nog weinig hoop konden hebben.

Dirk Stael en Filip Kindt meldden zich schriftelijk af voor de CAIO Reisenbeck (GER) die als laatste selectiewedstrijd gepland stond. Ze trokken ook hun kandidatuur in voor de WK. Eric Van Praet gaat wel naar Riesenbeck en Marc Dieleman is volop revaliderende en geeft de moed niet op om toch aan de WK deel te nemen. De Lipizzaners van Marc Dieleman staan verder in training bij Felix Brasseur.

Twee menners volstaan om toch een Belgische ploeg op het WK te hebben.

Bron: Vlaamse Liga Paardensport
Felix Brasseur gaf een training voor de kandidaten mennen die naar de WK willen gaan. Hier het 4-span pony's van Tinne Bax. Zij werd 2 jaar geleden individueel derde en bracht de bronzen medaille mee naar huis. Felix Brasseur gaf een training voor de kandidaten mennen die naar de WK willen gaan. Hier het 4-span pony's van Tinne Bax. Zij werd 2 jaar geleden individueel derde en bracht de bronzen medaille mee naar huis. (foto: Paul Denblyden)