Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen breidt voedingshulp in Hoorn van Afrika uit

11-07-2011

'Het merendeel van onze voedselprogramma's in Somalië draait op volle toeren. Onze teams hebben al meer dan 3.400 kinderen voor ernstige ondervoeding opgenomen. We hebben noodvoedselprogramma's opgezet door heel Somalië: in de Lage Jubavallei, in Galgaguud, Mudug, Lager Shabelle, en de regio rond Bay,' aldus Joe Belliveau, operationeel manager van Artsen zonder Grenzen voor Somalië. Inmiddels heeft Al-Shabaab, een van de belangrijkste gewapende groeperingen in Somalië, aangekondigd dat hulporganisaties in de door hen gecontroleerde gebieden zullen worden toegelaten. Dat zou betekenen dat er veel meer, hoognodige, hulp kan worden gegeven in Somalië.

Droogte in de Hoorn van Afrika

Vorig jaar volgden twee slechte regenseizoenen elkaar op in het oosten van de Hoorn van Afrika. Dit leidde in vele landelijke gebieden tot één van de droogste jaren van de voorbije decennia. De gevolgen van de droogte zijn verergerd door hoge graanprijzen, grote sterfte van vee, conflicten, en de beperkte toegang van humanitaire organisaties tot sommige gebieden. De afgelopen 20 jaar heeft een burgeroorlog tot enorme verwoesting geleid in grote delen van Somalië. Voor mensen die hun woonplaats noodgedwongen moesten verlaten is het erg moeilijk de weinige locaties waar voedselhulp en gezondheidszorg wordt gegeven, te bereiken.

Honderden kilometers afleggen

'De afgelopen weken zien we een grote toename in mensen die naar ons toekomen voor medische zorg en hulp voor hun ondervoede kinderen. Velen van hen moesten honderden kilometers afleggen om ons te kunnen bereiken,' vervolgt Joe Belliveau. Zoals Ader Mohammud, een 19-jarige moeder. Zij legde 250 km af om haar verzwakte baby naar het Artsen zonder Grenzen behandelcentrum in Galkayo te brengen. Voor haar 11-maanden oude dochtertje Najmo was de lange trip bijna fataal. 'Ik kon de kosten voor vervoer, 200.000 Somali Shillings (EUR 5,50), niet betalen en ik kende niemand in Galkayo die mij kon helpen.'

Ernstige ondervoeding

Joe Belliveau: 'In Marere, een stad in het zuiden van Somalië, komen mensen vanuit de hele Jubavallei naar ons toe voor hulp. Het ziekenhuis van Marere ligt grotendeels vol met ondervoede kinderen die intensieve zorg behoeven.' De verklaring van Al-Shabaab waarin de gewapende groepering te kennen gaf dat hulporganisaties welkom zijn in door hen gecontroleerd gebied, doet de hoop opleven voor meer hulp in het land. 'Artsen zonder Grenzen werkt al 20 jaar in Somalië,' vervolgt Joe Belliveau. 'We zijn erin geslaagd om onze programma's open te houden in die gebieden die in handen zijn van Al-Shabaab, maar vanwege opgelegde beperkingen op de bevoorrading en inzet van internationale medewerkers konden wij onze hulpprogramma's niet verder uitbreiden. We hopen dat Al-Shabaab deze nu opheft.'

Opvangkampen in Ethiopië

Tienduizenden uitgeputte Somalische vluchtelingen zijn inmiddels de grenzen naar Ethiopië en Kenia overgestoken. Zo nam het aantal mensen in het reeds overvolle Dadaab vluchtelingenkamp, in Oost-Kenia, in rap tempo toe. Uit een spoedonderzoek van Artsen zonder Grenzen teams bleek een extreme hoge ondervoeding. 37,7% van de kinderen onder de 5 jaar was ondervoed; 17,5% daarvan was acuut ernstig ondervoed en verkeerde in levensgevaar. In juni alleen al nam Artsen zonder Grenzen 320 kinderen voor intensieve verpleging op. Algemene hulp voor de nieuwkomers komt maar traag op gang. Met een voedselvoorraad voor 15 dagen moeten de mensen de 40 dagen tot de volgende distributie zien te overbruggen.

Meer hulp nodig

In het zuidoosten van Ethiopië komen er dagelijks zo'n 1.400 vluchtelingen uit Somalië aan. In Dolo Ado alleen al tellen de opvangkampen elk meer dan 100.000 inwoners. Artsen zonder Grenzen behandelt momenteel 6.800 kinderen voor ondervoeding. Artsen zonder Grenzen breidt haar activiteiten uit in de kampen, maar ons maximum is bijna bereikt,' zegt Alfonso Verdú, verantwoordelijk voor het werk van Artsen zonder Grenzen in Ethiopië. 'Het engagement van andere organisaties in deze voedingscrisis is essentieel, en de organisaties die hier reeds actief zijn moeten hun verantwoordelijkheid nemen.'

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1991 onafgebroken in Somalië en biedt momenteel medische zorg in 8 regio's van Zuid-Somalië. Meer dan 1.300 lokale en 100 internationale medewerkers bieden gratis gezondheidszorg, hulp bij ondervoeding en zorgen voor water en hygiënische voorzieningen. In 2010 voerden onze teams 481.671 poliklinische consulten uit, behandelden zij 24.860 patiënten voor ondervoeding en werden er 169.028 kinderen ingeënt voor veel voorkomende ziekten.

In verband met onze neutraliteit en onafhankelijkheid accepteren we voor onze activiteiten in Somalië geen financiële steun van regeringen. Ons werk in Afghanistan wordt alleen met geld van het publiek gefinancierd. Zo kunnen wij onze onafhankelijkheid van politieke en militaire machten garanderen.


* Meer weten over onze hulpprojecten in Somalië
* Wat is acute ernstige ondervoeding? Bekijk ons ondervoedingsdossier.