Gemeente Hardenberg

Cement en bouwstenen centrum Dedemsvaart vastgelegd in Masterplan

07 juli 2011

De gemeente Hardenberg wil in Dedemsvaart een compleet, compact en duurzaam centrum realiseren. In 2009 zijn hiervoor een strategische visie en structuurvisie opgesteld. Deze visies zijn uitgewerkt in een Masterplan. Dit overkoepelende plan voor de toekomstige ontwikkelingen in het centrum van Dedemsvaart is inmiddels door de gemeenteraad vastgesteld.

Het Masterplan is een overkoepelend plan voor de ontwikkeling van het centrum van Dedemsvaart in de komende 20 jaar. In het plan zijn ontwikkelingen voor de onderdelen stedenbouw, het woon- en winkelprogramma, verkeer, parkeren en openbare ruimte uitgewerkt. Deze onderdelen vormen het 'cement' voor het nieuwe centrum van Dedemsvaart. De verschillende ontwikkelprojecten waar het Masterplan uit bestaat, zijn de 'bouwstenen' van een compleet, compact, comfortabel en duurzaam centrum.

Het Masterplan is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente Hardenberg en coördinerend projectontwikkelaar Leyten. Belanghebbenden zijn intensief betrokken bij het opstellen van het Masterplan door middel van intensieve co-design sessies. Ook inwoners en ondernemers zijn betrokken bij de planvorming.

Volgens coördinerend wethouder Douwe Prinsse voldoet het Masterplan aan de vier uitgangspunten compleet, compact, comfortabel en duurzaam: "Straks kun je in een relatief klein gebied terecht voor de dagelijkse en niet-dagelijkse boodschappen. Het centrum van Dedemsvaart is dan goed bereikbaar, er is voldoende parkeergelegenheid en je kunt er aangenaam verblijven met de Markt en Julianastraat Zuid als epicentrum."

Woon- en winkelprogramma
Het zwaartepunt van de ontwikkelingen ligt rond de Markt. Hier is aan de noord- en westkant van het marktplein nieuwe bebouwing gepland met winkelruimte op de begane grond en daarboven woningen. Het zuidelijke gedeelte van de Markt, waar 't Olde Postkantoor en de brandweerkazerne zich bevinden, zijn aangemerkt als zoekgebied voor nieuwe ontwikkelingen. Het Masterplan gaat voor het gebied rond de Markt uit van het ontwikkelen van circa 4700 vierkante meter winkelruimte (met name supermarkten), circa 600 vierkante meter horecaruimte en circa 40 appartementen.

In het noordelijke centrumgebied (Julianastraat Noord) kan door het vrijkomen van de locaties van de supermarkten ruimte voor detailhandel of dienstverlening worden ontwikkeld (850 vierkante meter). In het achterliggende gebied is ruimte voor zo'n 34 woningen en parkeerplaatsen. Het gebied ten noordoosten van de rotonde Langewijk/Julianastraat wordt voor een deel ingericht als parkeerterrein en is deels aangemerkt als zoekgebied.

Versterking karakteristiek
De stedenbouwkundige opzet van het Masterplan toont respect voor en versterking van de karakteristiek van Dedemsvaart met z'n veenkoloniale landschap. Verder laat de opzet een wandvorming rond het marktplein zien door nieuwe bebouwing aan de noord- en westkant van het marktplein. Deze bebouwing moet qua architectuur aansluiten op de omliggende gebouwen.

Verkeer en parkeren
Verkeer van en naar het centrum kan in de toekomst via het circuit Julianastraat-Prins
Bernhardstraat-Wilhelminastraat-Markt-Wisseling-Julianastraat rijden. Via deze route zijn de belangrijkste parkeervoorzieningen bereikbaar. De Tuinstraat wordt afgesloten, de Wisseling wordt weer geschikt gemaakt voor tweerichtingsverkeer. In het Masterplan is veel aandacht voor de toekomstige behoefte aan parkeerplaatsen. Met onder andere 474 parkeerplaatsen in het gebied rond de Markt, 218 parkeerplaatsen in het gebied Julianastraat Noord en een parkeerterrein aan de Langewijk is er ook na het realiseren van de ontwikkelingen voldoende parkeercapaciteit, verdeeld over het centrumgebied.

Openbaar gebied
De gemeente Hardenberg investeert ruim 20 miljoen euro in het Dedemsvaartse centrumgebied. Het gaat dan om investeringen in de openbare ruimte en investeringen om gronden of panden te verwerven en bouw-/woonrijp te maken.
Als eerste onderdeel van het Masterplan Centrum Dedemsvaart heeft de gemeente Hardenberg de Julianastraat en de Marktstraat al opnieuw ingericht volgens het Shared Space principe.

In navolging van de Julianastraat wordt in de tweede helft van 2011 ook de Wisseling ingericht als een Shared Space gebied. Een Shared Space gebied is vooral een verblijfsgebied met een pleinachtige inrichting waar motorvoertuigen te gast zijn en waar verkeersborden, obstakels en wegmarkeringen zoveel mogelijk ontbreken. Alle gebruikers van het gebied delen het pleinachtige Shared Space samen en moeten hierin hun eigen plek vinden. Shared Space legt de verantwoordelijkheid voor verkeersveilig gedrag bij de weggebruikers zelf.

Ook heeft de gemeente Hardenberg een bedrag gereserveerd voor de ontwikkeling en bouw van een nieuw multifunctioneel centrum op de plek van het huidige Gebouw 't Centrum. De overige investeringen in het centrumgebied worden gedaan door derden.

Het Masterplan Centrum Dedemsvaart bestaat uit 20 deelprojecten. Tien deelprojecten richten zich op het verberen en herinrichten van de openbare ruimte. Daarnaast zijn er tien ontwikkelprojecten. Voor de concrete uitwerking van deze ontwikkelprojecten wordt in een later stadium een realisatieovereenkomst met ontwikkelaar Leyten gesloten. Hierin worden afspraken gemaakt over de bouwtermijnen en de definitieve kosten.