Gemeente Hardenberg

Gemeente gaat zwemplas Kotermeerstal behandelen met waterstofperoxide

05 juli 2011

De gemeente Hardenberg gaat de zwemplas Kotermeerstal in Dedemsvaart op vrijdag 8 juli 2011 met waterstofperoxide behandelen om hiermee de blauwalgen te bestrijden. In verband met de behandeling is de zwemplas vrijdag 8 en zaterdag 9 juli afgesloten. Na behandeling met waterstofperoxide zijn naar verwachting de blauwalgen nagenoeg verdwenen. Eventueel is later nog een tweede behandeling nodig.

In de afgelopen weken zijn weer verhoogde concentraties blauwalgen gemeten in de zwemplas Kotermeerstal in Dedemsvaart. Hoewel er nog geen negatief zwemadvies is gegeven, zijn de concentraties wel dusdanig hoog dat er bij de zwemplas waarschuwingsborden zijn geplaatst en er een gering gezondheidsrisico bestaat. Zwemmers wordt aangeraden na het zwemmen in de zwemplas altijd te douchen.

Omdat de gemeente Hardenberg het belangrijk vindt dat inwoners gedurende het hele zomerseizoen onbezorgd in de zwemplas kunnen zwemmen, worden de blauwalgen deze zomer bestreden met waterstofperoxide. De gemeente Hardenberg neemt de kosten voor de bestrijding van blauwalgen met waterstofperoxide in 2011 voor haar rekening. Het college van B&W heeft geld beschikbaar gesteld voor twee behandelingen.

Eerste behandeling op 8 juli
De eerste behandeling van de zwemplas Kotermeerstal met waterstofperoxide vindt plaats op vrijdag 8 juli. Behandeling met waterstofperoxide is een snelle en effectieve methode, na behandeling zijn de blauwalgen naar verwachting binnen enkele dagen nagenoeg verdwenen. De behandeling wordt uitgevoerd door een deskundig bedrijf. Vanwege de lage dosis worden wel de blauwalgen bestreden, maar andere dieren en organismen worden niet aangetast. De waterstofperoxide valt uiteen in water en zuurstof, zodat mensen na behandeling van het water weer veilig in de zwemplas kunnen zwemmen. In verband met de behandeling met waterstofperoxide is de zwemplas Kotermeerstal vrijdag 8 en zaterdag 9 juli gesloten. Dit wordt ook bij de zwemplas aangegeven.

De concentratie van blauwalgen is naar verwachting in de loop van de daarop volgende week laag genoeg, zodat de provincie de waarschuwingsborden kan weghalen. Omdat na behandeling opnieuw een bloei van algen kan ontstaan, bestaat de mogelijkheid dat de plas na enkele weken opnieuw behandeld moet worden.

Onderzoek naar de bron
Bij het bestrijden van blauwalgen met waterstofperoxide wordt slechts het effect aangepakt. De bron wordt niet bestreden. Omdat ook in 2009 en 2010 sprake was van een groei van blauwalgen en er zelfs gedurende enkele weken een negatief zwemadvies van kracht was, doet het waterschap Velt en Vecht onderzoek naar de oorzaak van de verhoogde concentraties blauwalgen. De metingen hiervoor zijn inmiddels gestart.

Pas nadat de uitkomsten van dit onderzoek bekend zijn, kan worden bepaald of er maatregelen genomen kunnen worden om de bron aan te pakken. Dit onderzoek neemt dus de nodige tijd in beslag en eventuele brongerichte maatregelen kunnen dus niet eerder dan na het zwemseizoen van 2011 worden gerealiseerd.

Blauwalgen
Blauwalgen zijn bacteriën die op algen lijken en komen van nature voor in het oppervlaktewater. De blauwalgen kunnen stoffen afscheiden waarvan mensen ziek kunnen worden als ze de stoffen inslikken of bij huidcontact via water. Het is daarom verstandig om na het zwemmen in de zwemplas altijd te douchen.

Op het moment dat er sprake is van een verhoogde concentratie blauwalgen, plaatst de provincie Overijssel waarschuwingsborden. Op dat moment is er sprake van een gering gezondheidsrisico, maar wordt zwemmen nog niet ontraden. Bij hoge concentraties waarbij sprake is van een gezondheidsrisico wordt een negatief zwemadvies gegeven. De actuele zwemwaterkwaliteit is te volgen op www.zwemwater.nl.