Gemeente Berkelland

gebruikt de QR-code

Gemeente Berkelland gebruikt de QR-code

De gemeente Berkelland gaat in BerkelBericht vaker de QR-code gebruiken.

telefoon scant qr-code

Bij artikelen waarin verwezen wordt naar informatie op internet wordt de QR-code geplaatst. Dit is een vierkant blokje dat er een beetje uitziet als een doolhof. Op de voorpagina van BerkelBericht staat een QR-code die verwijst naar de gemeentelijke website. Je kunt deze code met je mobile telefoon scannen en met één klik komt daarna de website in beeld. De QR-code is vooral handig als de informatie op internet alleen via een lange of ingewikkelde link is te bereiken.

De letters QR zijn een afkorting van Quick Response ("snelle reactie"). De code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn. Zoals de bekende streepjescode. QR-codes waren oorspronkelijk bedoeld voor het identificeren van auto-onderdelen van Toyota in Japan, maar worden inmiddels algemeen gebruikt op bushaltes, visitekaartjes en advertenties in tijdschriften en kranten.

De code werd eerst alleen in de auto-industrie gebruikt. In Japan beschikte men echter al vroeg over gsm-telefoons met camera's en internettoegang. Zo ontstond het idee de QR-code te gebruiken voor het aanbieden van een URL (het adres van een website op internet). De URL wordt hierbij gecodeerd tot een QR-code, die wordt afgedrukt in een tijdschrift, op een poster, of op de verpakking van een product. De gebruiker richt zijn cameratelefoon op de QR-code, en neemt hiervan een foto. De code wordt door een QR-lezer in de telefoon omgezet in een URL, waarna in de webbrowser van de telefoon de bijbehorende website wordt getoond. Deze methode bespaart de gebruiker het moeizaam op een telefoon intypen van een URL. Tegenwoordig beschikken alle smartphones over een QR-codescanner. Recente scanners op mobiele telefoons hoeven niet meer eerst een foto te nemen om die vervolgens te analyseren. Deze scanners kunnen meteen een QR-code scannen, waarmee het scannen van QR-codes ook echt snel wordt.