Provincie Noord-Holland

Kennemerstrand nieuwe impuls dankzij provincie

11 juli 2011 -

Dankzij subsidie van de provincie kan de natuurwerkgroep van het Kennemerstrand dit jaar drie hectare vochtige duinvallei met orchideeën en drie hectare bloemrijk duingrasland herstellen.

Het Kennemerstrand is een relatief nieuw natuurgebied van ca. 50 ha langs de kust bij IJmuiden en maakt deel uit van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een halve eeuw geleden was het nog een deel van de Noordzee. In de jaren zestig van de vorige eeuw zijn de pieren verlengd tot bijna 4 km in zee. Als gevolg hiervan zijn zee- en zandstromen veranderd en is in de oksel van de Zuidpier een kilometer breed strand aangegroeid. Recentelijk heeft het gebied zich ontwikkeld tot een uitermate bijzonder en soortenrijk natuurgebied van internationale allure.

Vrijwilligers van de werkgroep `Vrienden van het Kennemerstrand' onderhouden het gebied. De provincie heeft de werkgroep eenmalig een subsidie gegeven van circa EUR 40.000 euro. Dit geld gaat onder andere gebruikt worden voor kleinschalig plaggen en het verwijderen van duindoorn en wilgen. Hierdoor blijft het gebied open en is er voldoende ruimte voor bijzondere plantensoorten. In dit geval gaat het om het herstel van drie hectare vochtige duinvallei met orchideeën en drie hectare bloemrijk duingrasland. Het Kennemerstrand is toegankelijk voor publiek.

De subsidie voor het Kennemerstrand is één van de manieren waarmee de provincie Noord-Holland zorgt voor voldoende groen op de kaart in de IJmond voor mens, dier en plant. De provincie legt na zorgvuldige belangenafweging vast waar ze samen met anderen groen aanleggen of behouden. Zodat iedere Noord-Hollander binnen 10 minuten in het groen kan zijn.

---