Waterschap Zuiderzeeland



Flevolands' Duurzame Energie- en Ontwikkelingsmaatschappij gaat nieuwe fase in

De Flevolandse gemeenten, provincie, Waterschap Zuiderzeeland, netwerkbedrijf Alliander en afvalverwerker HVC gaan een businessplan opstellen voor de Duurzame Energie- en Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (DE-on). DE-on is bedoeld om meer vaart te zetten achter de besparing op fossiele brandstoffen, de opwekking van duurzame energie en het realiseren van meer werkgelegenheid. De partijen hebben in mei 2011 het besluit genomen om een businessplan op te stellen en de kosten daarvoor samen te dragen.

In opdracht van de gemeenten, provincie en Zuiderzeeland, is een haalbaarheidstudie uitgevoerd waaruit blijkt dat de kansen voor een duurzaam energie- en ontwikkelmaatschappij Flevoland (DE-on) gunstig zijn, met een aanzienlijk potentieel aan energiebesparingsmogelijkheden en duurzame energie. Het draagvlak voor DE-on is stevig bij een groot aantal organisaties. Er ligt nu een organisatievoorstel waarin de initiatiefnemers en mogelijke overige betrokkenen zich kunnen vinden. Ook is er gesproken over een fonds om projecten financieel op poten te zetten. Toch blijven er nog verschillende vragen over. Welke risico's zijn er aan DE-on verbonden? Hoe hard is de bereidheid tot samenwerking? Gaan financiers daadwerkelijk meedoen?

De initiatiefnemers van DE-on hebben daarom besloten de haalbaarheid van DE-on verder uit te werken in een businessplan. Hierin moet duidelijk worden hoe de organisatie eruit gaat zien. Welke projecten kunnen op steun van DE-on rekenen? Onder welke condities? Welke investeringen zijn daarvoor nodig. Op welke termijn wordt dat geld weer zullen worden.

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: "DE-on wil straks op het snijvlak van de (vele) energie-initiatieven en de markt opereren. Met deskundigheid, ervaring en financiering. Het businessmodel DE-on moet de versnelling opleveren voor de verdere verduurzaming van de energiehuishouding in de provincie."

© Waterschap Zuiderzeeland

-