Gemeente Het Bildt


Nieuwe aanmeerkaden in Oudebildtzijl

11-07-2011 14:20

De gemeente Het Bildt laat in Oudebildtzijl nieuwe aanmeerplaatsen aanleggen. Dit gebeurt door de oude aanmeerkaden voor het vroegere goederenvervoer nieuw in te richten.

De aanmeerplaatsen zijn nodig omdat de Noordelijke Elfstedenvaarroute vlak langs Oudebildtzijl loopt. De gemeente heeft subsidie aangevraagd bij de Proivincie via Plattelânsprojekten.

Het gaat om ongeveer 310 meter aanlegkaden in het oude centrum van het dorp. De open vaarverbinding op de Noordelijke Elstedenvaarroute zorgt ervoor dat Oudebildtzijl zich ook kan ontwikkelen tot een toeristische overstapplaats. Zo wordt het aantrekkelijker voor de toerist om via deze vaarroute langs Oudebildtzijl te varen. Vanuit het dorp is de waddenkust en het natuurgebied het Noorderleech goed te bereiken.

De afgelopen jaren zijn er verschillende projecten uitgevoerd in Oudebildtzijl. Voorbeelden hiervan zijn de renovatie van de historische sluis, het opzetten van vier dorpslogementen, een bezoekerscentrum en een archeologisch steunpunt. Daarnaast is het dorp gekoppeld aan diverse wandel-, fiets en kanoroutes. Oudebildtzijl is ook aangesloten bij het internationale dorpennetwerk Villages of Tradition.

Het gebiedsplatform Plattelânsprojekten Noardwest Fryslân beoordeelt het project positief. Gemeente Het Bildt kan een subsidiebedrag van EUR 80.000 verwachten. De totale kosten van het project zijn EUR 448.000. Daarvan komt EUR 178.000 uit het Waddenfonds.

Foto: www.natuurinformatie.nl


---