CDA


Nieuws
Ruth Peetoom in Velp
maandag 11 juli 2011
Op 8 juli bezocht de nieuw CDA-voorzitter Ruth Peetoom Gelderland. De dag was gevuld met onder andere een werkbezoek in Doetinchem, een bijeenkomst in Nijmegen en een bijeenkomst met het bestuur van CDA Gelderland.

âs Avonds was er een ledenbijeenkomst in Velp waar ook Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel en Eerste Kamerlid Maria Martens aanwezig waren.

Aan de hand van enkele best practices (Oude IJsselstreek, Culemborg, Apeldoorn) werd eerst ingegaan op concrete ideeën voor partijvernieuwing naar aanleiding van het rapport Frissen.

Daarna hield Ruth Peetoom een vlammend betoog. In de verbondenheid met alle regio's heeft het CDA echt iets unieks in handen, meent ze. "We hebben lokaal, regionaal en landelijk een boodschap die recht van de mensen thuis komt. Ik wil eraan werken dat de verbinding tussen de verschillende niveaus verbetert en dat het christendemocratisch profiel overal herkenbaar is. In de stad én op het platteland."

Ruth Peetoom: "Er zit zoveel ervaring, kennis en kunde over uiteenlopende onderwerpen bij al die leden. Dat moeten we gebruiken! Ik wil dat veel beter gekeken gaat worden hoe we al die kennis zo goed mogelijk kunnen inzetten."

Mensen zijn niet zomaar lid van een politieke partij, denkt Ruth. "Ze willen zichzelf terugzien in waar de partij voor staat en wat ze doet. Op allerlei manieren moeten we de discussie opengooien, zowel in gesprek als digitaal. Wat er ligt aan onbenutte rapporten en expertise van het Wetenschappelijk Instituut en anderen moeten we alsnog inzetten. Maar ook de kennis, ervaring en standpunten van niet-partijtijgers moeten we niet laten liggen. Het CDA is partij in een netwerksamenleving: dat vraagt om het onderzoeken van alle wegen om mensen te bereiken en te verbinden. Dat vraagt ook om nieuwe vormen van partijdemocratie."
Tot slot gaf Ruth aan, dat het CDA een duidelijk profiel moet neerzetten wat de kiezers zo gemist hebben. Het vergt dat we het allereerst zelf helder krijgen. Enkele punten die ze noemde:

Door een nieuw Strategisch Beraad in te stellen, dat de koers voor de komende tien jaar uit gaat zetten..

Het Program van Uitgangspunten moet in nieuwe woorden worden gevat en in nieuwe beelden worden verteld. Hertalen.

Met een permanente Programcommissie zal het ons nooit meer gebeuren dat mensen niet meer weten waar het CDA voor staatâ we hebben het altijd in de etalage, of er nu verkiezingen zijn of niet.

Daarna konden de aanwezigen vragen stellen, nogmaals werd een appel gedaan om de CDA grondtoon te laten door klinken in de politiek en een duidelijk CDA geluid te laten horen.